Цікаве

Як безпечно йти в гори взимку: поради рятувальників

Карпати приваблюють українців цілий рік, але саме взимку погода ускладнює сходження на вершини. Крім професійного екіпірування, потрібно мати величезний досвід, а також дотримуватися певних правил, які можуть урятувати життя.

ДСНС України дала кілька порад тим, хто має намір підкорити гори взимку, передає 1News.

Насамперед потрібно повідомити маршрут запланованої гірської подорожі рятувальникам та інформувати про нього близьких.

Також варто вибирати маршрут, ґрунтуючись на своїх вміннях та досвіді – дуже небезпечно вибирати складний шлях, якщо навичок у підкоренні вершин практично немає.

Весь процес потрібно ретельно планувати, щоб не опинитися у безвихідній ситуації. Варто бути готовим до гіршого – скласти список маршрутів та дій у разі надзвичайних ситуацій під час перебування у горах.

Можна сподіватися на допомогу рятувальників, але й із собою варто прихопити медичну аптечку та допоміжні пристрої для орієнтування на місцевості.

Їжа та вода – найцінніші ресурси під час подорожі. Взяти треба все з собою одразу.

Холод — найлютіший ворог електроніки. Варто підготувати зовнішній акумулятор для заряджання смартфона або GPS-навігатора.

Перед подорожжю потрібно попередити близьких про заплановану дату повернення, а також зареєструвати свій маршрут, інформацію про супутників та дату подорожі до ДСНС України.

Серед іншого варто стежити за прогнозом погоди.

ДСНС також радить встановити мобільний додаток Порятунок в горах, за допомогою якого можна у разі надзвичайної ситуації передати свої координати рятувальникам.

– Якщо ви перебуваєте у безвихідній ситуації у гірській місцевості, яку не можете вирішити, терміново телефонуйте до Служби порятунку на номер 101 або 112, – заявив представник ГУ ДСНС України в Івано-Франківській області Тарас Бринда.

Джерело: ДСНС
Back to top button