Цікаве

Виявляється, ми помилково думали, що вівці дурні тварини, одна із них навіть вміє стрибати на батуті

Один із засновників Америки президент Джордж Вашингтон якось сказав: «якщо відібрати свободу слова, то нас, покірних і тихих, можна вести на забій, як овець». Відтоді про овець у людей сформувалася помилкова думка, нібито ці істоти дурні. Навіть зараз можна почути образливі фрази «Не будь вівцею!», «Ну він і баран…», хоча насправді ці тварини володіють хорошим інтелектом. Так, з дитинства їх ростять полохливими, що підкоряються собакам і пастухам. Але чи знаєте ви, що це складні тварини, які вміють відчувати і інші емоції крім страху.

Ми заздалегідь звикли недооцінювати овець, називаючи їх за очі безглуздими. Але мало хто з нас знає, що вівці володіють когнітивними здібностями, тобто вони можуть приймати інформацію і осмислювати її. Більш того, вони вміють дружити, сумувати і навіть радіти. Подивіться ролик, прикладений внизу, де вівця швидко зрозуміла, скільки щастя можуть принести стрибки на батуті. Один той факт, що вівця не пішла, а зробила вибір на користь стрибків, вражає. Користувачі YouTube теж оцінили тварину і навіть пожартували, що перед сном будуть тепер рахувати, скільки ця овечка може підстрибнути.

У різних частинах світу люди вивчають здібності овець і приходять до дивовижних відкриттів. Так, на початку 2000-х було проведене дослідження, яке довело, що вівці можуть запам’ятовувати, а потім впізнавати обличчя людей, і навіть пам’ятати їх протягом декількох років. Крім того, зоологи впевнені, що ці травоїдні можуть розпізнавати вираз обличчя людини, і «усміхнене» обличчя їм більше подобається. Взагалі вчені кажуть, що вівці — це одні з найбільш позитивних і грайливих тварин.

Цікаво, що вівці живуть з нами пліч-о-пліч більше 13 000 років, але ми так мало про них знаємо. Вони часто згадуються в біблійних оповіданнях, міфах і легендах, а також в астрології. Майже скрізь вівці і барани служили символом чогось доброго і чистого. Крім того, вівці в деяких країнах є знаком витривалості, адже вони можуть без відпочинку долати величезні відстані і здійснювати круті підйоми в гори.

No Newer Articles

Back to top button