Цікаве

Виспатися за 2 години: наукові дослідження методу Сальвадора Далі

Відомий іспанський живописець Сальвадор Далі спав по шість годин на день, проте цей час він дробив на інтервали: 4 години вночі і 6 разів по 20 хвилин (всього дві години) протягом дня. Зараз цю техніку сну називають “Надлюдина”, оскільки вона допомагає знайти рішення у важких завданнях та народити нові творчі ідеї, а також відчути приплив сил та енергії.

Ефективність методу довели французькі вчені із університету Сорбонна, передає 1News.

Вони провели експеримент, який продемонстрував, що 20-хвилинний сон допомагає легко справлятися навіть із, здавалося б, нездійсненними задачами.

Як працює техніка сну “Надлюдина”?

Зазначимо, що цією методикою користувався не лише Далі, а ще й великий винахідник Томас Едісон і художник, учений та письменник Леонардо да Вінчі.

Коли людина починає засинати, вона не відразу занурюється в глибокий сон, а опиняється в особливому стані гіпнагогії. Вона ще має зв’язок із дійсністю. Цей час також називають фазою N1, а якщо простою мовою – дрімотою. Триває така стадія близько 10 хвилин. У цей час засинаючий може бачити напівсонні мрії, абсурдні чи галюциногенні думки.

Техніка сну "Надлюдина" допомагає виспатися за 2 години

 

Саме цей момент найбільше цінував Сальвадор Далі. Він вважав, що якщо прокинутися через 20 хвилин, тобто до того, як організм перейде на іншу фазу сну, це допоможе знайти йому нові креативні ідеї для творчості. Замість будильника він ставив металевий піднос біля ліжка, а в руках тримав ложку. Коли м’язи кисті розслаблялися, ложка падала, а митець прокидався від гуркоту.

Сальвадор Далі записував свої ідеї одразу після 20-хвилинного сну

 

Після такого короткого відпочинку в проміжному стані між сном і неспанням людина відчуває багато енергії всередині і готова витрачати її в потрібне русло. Однак важливо не пропускати жодного з етапів циклу. Якщо не поспати хоча б один раз, можна “зламати систему” та отримати мляве самовідчуття на цілий день.

Як вчені довели ефективність?

Дослідники із Франції провели експеримент. У ньому взяли участь 103 добровольці. Їм дали складне математичне завдання, з яким вони намагалися впоратися певний час. Після чого піддослідним запропонували подрімати 20 хвилин у сидячому положенні. У руки їм дали чашки, які мали розбудити їх гуркотом, а до голови підключили електроди, щоб проконтролювати “рівень” сну.

Під час дрімоти в голові народжуються геніальні ідеї
У результаті, одразу після пробудження 83% тих людей, хто зміг поринути у фазу N1 (дрімоту), виявили легкий спосіб розв’язання задачі. З тих, хто зовсім не спав або заснув надто глибоко, таких же результатів досягли лише 31% та 14% відповідно.
Джерело: французькі вчені із університету Сорбонна
Back to top button