Цікаве

Вимоги до пожежної безпеки висотних будівель значно зросли

З січня і Україні вступають в силу нові вимоги щодо пожежної безпеки нових вито них будівель. Зокрема, вводяться обов’язкові пожежні пости на 1-му поверсі, майданчики для рятувальних гелікоптерів та пожежні ліфти.

“Безпека – це пріоритет №1. Особливо, якщо це стосується таких важливих і масштабних об’єктів, як висотні будівлі. Адже в них одночасно може перебувати значна кількість людей. Тому в нових будівельних нормах було розширено пожежні вимоги до їх проектування, враховані всі нюанси, вдосконалено сучасні системи захисту. Все для людей”, – повідомив президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе, передає 1News.

Новий ДБН “Висотні будівлі. Основні положення”, який містить ці норми, вже опублікований та набирає чинності з 1 січня 2020 року. Він розповсюджується на будівництво нових та реконструкцію існуючих висотних будівель.

У нових нормах зазначається, що на покрівлях висотних будівель мають обов’язково проектуватися майданчики для рятувальних кабін гелікоптерів. Їх розмір має бути не менше 5 м на 5 м, а огорожа – висотою 1,5 м. Периметр площадок повинен бути пофарбований жовтою смугою товщиною 0,3 м. А над площадками і безпосередньо біля них не повинні розташовуватися антени, електрообладнання, кабелі тощо.

Також новими нормами дозволяється розміщувати пожежний пост безпосередньо у висотній будівлі на першому поверсі. Раніше такі пости або диспетчерські проектувалися лише прибудованими. Крім цього, унормовано кількість пожежних ліфтів у будівлі. Їх має бути не менше 2-х на будинок або секцію. Вони можуть обслуговувати як і наземні, так і підземні та цокольний поверх за умови влаштування на поверсі паркінгу перед шахтами ліфтів протипожежних тамбур-шлюзів 1-го типу (з підпором повітря у разі пожежі не менше 20 Па).

Для безпеки евакуації людей у новому ДБН передбачається влаштування окремих пожежобезпечних зон та протипожежних відсіків. Їх необхідно обов’язково проектувати, якщо не вдається забезпечити необхідний час евакуації людей з поверху. Такі зони розташовуються на шляхах евакуації у вигляді спеціально обладнаних приміщень всередині будівель або на їх покрівлі.

Також новими нормами:

  • Вдосконалено системи протипожежного та протидимного захисту та пожежної сигналізації;
  • Визначено, що проїзди для пожежної техніки на території висотного будинку мають влаштовуватися так, щоб пожежні могли мати доступ у будь-яку квартиру чи приміщення тощо. Крім цього, відповідно до ДБН, при будівництві висотних будівель слід передбачати майданчики для пожежної техніки з метою ефективної ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Джерело: Лев Парцхаладзе у Facebook

Back to top button