Цікаве

Водохресний святвечір 2022: значення та заборони

У вівторок, 18 січня православні українці відзначають Водохресний святвечір. Інші назви свята – Водохресний святвечір, Голодний вечір, Голодна кутя.

У церковному календарі цей день відомий як Навечір’я Богоявлення.Про традиції свята та його головні заборони розповідає 1News.

Значення та сенс Навечір’я Богоявлення

Слово “навечір’я” означає переддень церковного торжества, а Богоявленням називають свято Водохреща, оскільки цього дня згадують про те, що Господь явив Себе в трьох Іпостасях: Бог Син – Ісус Христос, Який прийняв хрещення, Святий Дух, Що зійшов на Спасителя у вигляді голуба, і Бог Отець – голос з небес, що промовив: “Ти Син Мій Улюблений, у Якому Моє благовоління”.

18 січня відзначають Водохресний святвечір

 

Що потрібно зробити в Водохресний святвечір: традиції

Водохресний святвечір – день суворого посту. Як і в Різдвяний святвечір, їсти не можна до появи першої зірки, а вечерю розпочинають після церковної служби з пісної куті.

18 січня починають освячувати воду. Водохрещену або богоявленську воду зберігають біля ікон увесь рік. Вважається, що вона здатна лікувати від хвороб та захищати від зла.

18 січня починають освячувати воду

 

Що не можна робити на Хрещенський святвечір

Напередодні Водохреща не можна їсти до першої зірки, а вечеря має бути пісною. Згідно з повір’ям, не можна прати та позичати гроші.

Не слід відмовляти в допомозі нужденним, розпивати алкоголь, а також ворожити – церква вважає це великим гріхом.

Джерело: Обозреватель

 

Back to top button