Цікаве

Віртуальні валюти офіційно легалізували в Україні

Верховна Рада України в цілому ухвалила законопроект «Про віртуальні активи». За нього проголосувало 276 депутатів. Він дозволить запустити легальний ринок віртуальних активів в Україні, повідомляє 1News з посиланням на повідомлення Міністерства цифрової трансформації.

Зазначається, що Мінцифра формуватиме та забезпечуватиме реалізацію державної політики щодо розвитку нового ринку, а також сприятиме адаптації законодавства України про оборот віртуальних активів до міжнародних стандартів, захищатиме права учасників ринку.

«Ухвалення базового закону галузі є важливою частиною легалізації ринку віртуальних активів в Україні, адже визначений правовий статус віртуальних активів надає юридичний захист користувачам та учасникам ринку. Бізнес зможе працювати офіційно та захистити власні віртуальні активи від ймовірних зловживань. Країна отримає додаткові податкові надходження в бюджет, які сплачуватимуть криптокомпанії», – говориться у повідомленні.

Закон базується на актуальних стандартах регулювання операцій із віртуальними активами міжнародної групи з протидії відмиванню грошей (ФАТФ). Прийняті норми встановлюють правила для постачальників послуг, пов’язаних з оборотом віртуальних активів і сприятимуть детінізації цього ринку.

«Ринок віртуальних активів — це додаткова точка для зростання цифрової економіки в Україні. Легалізація віртуальних активів створює передумови для запуску цього інноваційного ринку в Україні. Вже незабаром іноземні та українські постачальники послуг, пов’язані з оборотом віртуальних активів, зокрема, криптобіржі, зможуть офіційно працювати в нашій юрисдикції. Розвиток нової індустрії дозволить залучити прозорі інвестиції та посилить імідж нашої країни як високотехнологічної держави», — зазначив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Щоб провадити діяльність, пов’язану з оборотом віртуальних активів, постачальники послуг повинні будуть розкрити структуру власності для можливості встановлення кінцевих бенефіціарних власників. Такі власники повинні мати бездоганну ділову репутацію, а також запровадити внутрішні процедури фінансового моніторингу для запобігання відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом.

«Легалізація віртуальних активів сприятиме активній реєстрації криптокомпаній в Україні. Зокрема, ухвалення профільного законодавства стимулюватиме залучення на український ринок іноземних бірж, що стане потужним стимулом для подальшого розвитку криптосфери в Україні. Банки відкриватимуть для них рахунки та проводитимуть операції з новим класом активів. Впевнений, що суспільство, бізнес та держава всебічно виграють від легалізації нового сектору економіки», — сказав заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

Закон набирає чинності з дня набрання чинності законом України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування операцій із віртуальними активами, але не раніше дня опублікування цього Закону.

Back to top button