Цікаве

Відбувся перший у 2022 році запуск українсько-американської ракети Antares

Відбувся перший у 2022 році запуск українсько-американської ракети Antares

Фото: twitter.com/NASA

Космічний корабель Cygnus успішно запущений на орбіту

Основне завдання місії – доставка на МКС провізії, обладнання для станції та матеріалів для наукових досліджень.


 

З космодрому в США у суботу, 19 лютого, було запущено українсько-американську ракету-носій Antares з автоматичним космічним кораблем Cygnus корпорації Northrop Grumman, який доставить на МКС 3729 кг корисного вантажу NASA. Про це інформували у ДП Конструкторське бюро “Південне” (Дніпро).


 


“О 19 годині 40 хвилин за київським часом (о 12:40 за північноамериканським східним часом) із Центру космічних польотів на острові Уоллопс (штат Вірджинія, США) відбувся перший у 2022 році запуск ракети-носія середнього класу Антарес“, – йдеться у повідомленні.


 


Як зазначено, ракета-носій складається із двох ступенів. Основну конструкцію першого ступеня розробило Бюро та виготовило ДП ВО ПМЗ у кооперації з іншими українськими підприємствами.


 


Повідомляється, що автоматичний вантажний транспортний корабель Cygnus місії NG-17 отримав ім’я на честь астронавта Пірса Селлерса на знак поваги до його внеску у будівництво МКС та визначну роботу як метеоролога. Це перша місія Northrop Grumman Corporation, під час якої буде піднято орбіту МКС за допомогою підстикованого до станції вантажного корабля Cygnus.


 


Основне завдання місії – доставка на МКС провізії, обладнання для станції та матеріалів для наукових досліджень і вивезення зі станції та утилізація у щільних шарах атмосфери відпрацьованого вантажу. Cygnus прибуде на МКС 21 лютого, його захват і стикування до станції здійснюватимуть два астронавти NASA. Апарат пробуде на орбіті кілька місяців.


 


У Бюро нагадали, що з 2013 року ракета-носій Антарес стартувала 16 разів, 15 із них – успішно.


 


На запуск відреагував президент України Володимир Зеленський.


 

“Радію успішному запуску РН Антарес з космодрому Уоллопс. Ракета вивела в космос корабель Cygnus, який поповнить запаси МКС і допоможе у відновленні її орбіти. РН Антарес створена Northrop Grumman за активної участі ДП Конструкторське бюро “Південне” та інших українських компаній”, – написав глава держави у Twitter.


 



 

Нагадаємо, попередній запуск Antares відбувся в серпні минулого року. Тоді ракета вивела на орбіту вантажний транспортний корабель Cygnus із 3724 кілограмами вантажу.


 


 



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button