Цікаве

Великий переполох: «Народний фронт» готується здати Яценюка

Однопартійці лідера НФ готові викласти всю правду про прем’єрство Яценюка, щоб залишитися на плаву в новому політпроекті напередодні можливих перевиборів. Повідомляє 1News з посиланням на Антікор.

24171497

У «Народному фронті» великий переполох. Поки ретельно приховуваний, проте з кожним днем його відгомони стають все більш виразними. Більшість депутатів партії Арсенія Яценюка готові пожертвувати своїм лідером, змінити фракцію і партійну приналежність, аби лиш їхні прізвища не асоціювалися з НФ напередодні дуже вірогідних перевиборів до парламенту.

У ситуації, коли особисті політичні перспективи набагато важливіші від партійної дисципліни та партійних інтересів, великою є ймовірність того, що дуже скоро спливуть неприємні подробиці прем’єрства Яценюка і його «уряду камікадзе».

І про виведені з Одеського припортового заводу 8 млрд доларів, як про це заявляв екс-глава Одеської області Михайло Саакашвілі. І про 7,6 млрд грн, отриманих від дії корупційних схем у різних сферах економіки, про що говорив екс-глава Держфінінспекції Микола Гордієнко. А також про інтереси у сфері нелегального видобутку бурштину та експорту карпатського лісу. Не кажучи вже про розкрадені мільйони на проекті «Стіна».

Причому спливуть ці дані з подачі самих же представників «Народного фронту». Принаймні, в депутатському середовищі давно говорять, що представники НФ вважають Яценюка каменем на шиї. І в період виборів до парламенту, коли б вони не відбулися – достроково в цьому році чи за планом у 2019-му, цей камінь потягне на дно всіх.

Відповідно, питання зараз навіть не в тому, скинуть цей камінь чи ні, а в тому, хто перший надріже мотузку, яка зв’язує «фронтовиків» з главою партії. І зараз члени фракції НФ, віддано дивлячись в очі своєму лідеру, що втратив політичну вагу, продумують перші кроки в цьому напрямку.

Позбутися баласту

На сьогодні в кулуарах парламенту обговорюють кілька сценаріїв, як «фронтовики» будуть позбавлятися Яценюка.

Одним з найбільш можливих називають формальний розпад партії, на уламках якої створять один або кілька нових політичних проектів. Ймовірно, до них залучать нових людей, але суть залишиться та ж – це буде все той же «Народний фронт». І це найбільш сприятливий для Яценюка сценарій.

Зібрані в ГПУ матеріали про діяльність Яценюка на посаді прем’єра виконують роль короткого повідка, на якому тримають головного камікадзе.

Ми прямо запитали представника НФ, наскільки реальний такий розвиток подій.

«Я нічого про це не чув, – відверто каже UA1 один з депутатів НФ, попередньо переконавшись, що диктофон вимкнено. – Але я б не говорив про повністю новий політичний проект, радше про щось, на зразок ребрендингу. Всім зрозуміло, що в нинішньому вигляді й під нинішнім брендом «Народний фронт» програє вибори, коли б вони не відбулися. Тому, цілком можливо якесь переформатування партії, нічого страшного в цьому немає. За історію незалежності багато партій змінювали назву і формат – це звичайний рецепт політичного виживання».

Зараз говорять, що як мінімум два особистих проекти на останках НФ можуть створити поки що ключові фігури партії – спікер Андрій Парубій та секретар РНБО Олександр Турчинов.

Однак є й менш сприятливий для головного камікадзе країни сценарій: на хвилі тренду викриття корупційних діянь можновладців ініціативна група депутатів НФ може спробувати покращити свій імідж за рахунок затоплення Яценюка.

На цьому етапі з’явиться інформація про витівки екс-прем’єра, і питання буде лиш в тому, хто першим з «фронтовиків» на це зважиться і чиєю підтримкою зможе заручитися, аби заробити репутацію правдоруба та борця з корупцією серед партійних лідерів.

У цьому разі справа цілком може обернутися відкриттям кримінального провадження. Хоча, як кажуть у парламенті, до судового процесу не дійде, оскільки всі розуміють – Яценюк потягне за собою на дно занадто багато високопоставлених чиновників. Причому не тільки зі своєї партії, але й з оточення президента.

Раніше нардеп Сергій Каплін заявляв, що в Генпрокуратурі вже й так достатньо матеріалу на Яценюка, однак кримінальним провадженням просто не дають ходу. Він пояснює це тим, що першим заступником генпрокурора є Дмитро Сторожук – ставленик «Народного фронту», який блокує розгляд щодо свого патрона.

Втім, інші депутати з БПП у неформальному спілкуванні стверджують, що зібрані в ГПУ матеріали про діяльність Яценюка на посаді прем’єра просто виконують роль короткого повідка, на якому тримають головного камікадзе. Якщо раптом він вирішить зробити якусь дурість щодо президентського оточення, цим матеріалам відразу ж дадуть хід. І Яценюк про це знає.

У будь-якому разі, поки результат один: більшість фракції НФ вже на низькому старті й за першого ж сигналу про можливі вибори порозбігається по інших партіях, фракціях і політичних проектах.

Залишитись за будь-яку ціну

Наразі ситуація з достроковими парламентськими виборами нагадує безвіз від Порошенка. В кінці 2016-го їх прогнозували на весну цього року. А чим ближче до весни, тим частіше звучать прогнози, що перевибори будуть влітку. І не факт, що на початку літа не виникне чергова дата – осінь 2017 року.

Попри те, що поки жоден з прогнозів не збувся, слуги народу якось раптово заметушилися і занепокоїлися. У неофіційних бесідах нардепи визнають, що негласно процес підготовки до позачергових виборів почався. Розглядаються всі можливі сценарії розвитку подій і ймовірні політичні конфігурації в наступному парламенті.

Депутати від НФ підшукують, де можна пересидіти неспокійні часи, а в ідеалі – не втратити доступ до ресурсів й утриматися на верхівці харчового ланцюга.

Можливі пертурбації у Верховній Раді можуть початися у квітні, коли закінчується імунітет уряду Гройсмана. Велика ймовірність того, що на цей період припаде активізація вимог щодо відставки уряду, а разом з цим знову гостро постануть проблеми існування парламентської коаліції та здатності парламентської більшості домовлятися про прийняття важливих рішень. І тоді питання дострокових виборів може стати як ніколи актуальним.

Депутати це прекрасно розуміють і прораховують свої шанси залишитися при владі. В першу чергу своїм політичним майбутнім перейнялися представники тих політсил, які в разі перевиборів гарантовано не потраплять до Верховної Ради. Насамперед це стосується «Народного фронту», чий рейтинг нижче одного відсотка – практично на рівні статистичної похибки.

Уже зараз депутати від НФ підшукують собі запасні аеродроми, де можна пересидіти неспокійні часи, а в ідеалі – не втратити доступ до ресурсів й утриматися на верхівці харчового ланцюга.

Найпростіше це зробити «фронтовикам»-мажоритарникам. Щойно в Раді справді «запахне смаженим», вони перші залишать фракцію НФ, ставши позафракційними народними депутатами. Надалі це їхній шанс на своїх округах звичними їм методами боротися за входження в новий парламент.

За офіційними даними апарату ВР, станом на лютий 2017 року 18 депутатів з 81 представника НФ є мажоритарниками. Саме вони можуть стати основною рушійною силою розвалу парламентської фракції Яценюка.

Соратники Яценюка готові змінити його проект на будь-який інший у власних інтересах, коли це стане вигідно.

Значно складнішим є стан справ у перших осіб «Народного Фронту» – прилаштуватися в інших політсилах їм буде нелегко, а для деяких просто неможливо. Хоча, судячи з чуток, що поширюються в стінах парламенту, такі спроби робляться.

Коментуючи інформацію про те, що спікер Андрій Парубій зондує ґрунт з приводу свого переходу під протекторат «Самопомочі», депутат з провладної більшості сказав UA1: «У кожній чутці є трохи чутки. Звичайно, це не означає, що Парубій прийшов до Садового і сказав: давай ти візьмеш мене до себе. Можливо, у них взагалі не було особистої розмови на цю тему, але на рівні помічників і наближених осіб ця тема цілком могла обговорюватися».

Втім, немає нічого дивного в тому, що соратники Яценюка готові змінити його проект на будь-який інший у власних інтересах, коли це стане вигідно. Раніше всі вони неодноразово так вчиняли.

Наприклад, той же Парубій, член політичної та військової ради НФ в різний час перебував у «Свободі», «Нашій Україні» та «Батьківщині». Наближені до Яценюка заступники фракції НФ Максим Бурбак і Сергій Пашинський також починали в «Батьківщині», однак коли кон’юктура змінилася, а лідер БЮТ опинилася у в’язниці без жодних перспектив розвивати партію, вони прийшли до Яценюка.

Тісно пов’язаний з екс-прем’єром Арсен Аваков перебував у партіях «Наша Україна», «За Україну» та «Батьківщина». А одна з перших осіб НФ В’ячеслав Кириленко значився у Народному Русі України, «Нашій Україні», а в 2012 році пройшов до парламенту за списками «Батьківщини».

Таким чином, змінювати політичну силу їм не вперше. Питання лише в тому, що їхні бізнес-інтереси занадто тісно переплітаються з інтересами Яценюка, а це залишає їм занадто мало місця для маневру.

Як би там не було, сьогодні все говорить про те, що представники НФ готові йти на будь-які хитрощі й робити все, щоб залишитися при владі. За всяку ціну і за будь-яких розкладів. Надто вже прибуткове місце.

 

Back to top button