Цікаве

Вченим вдалось пояснити взаємозв’язок між стресом і посивінням

На відміну від тварин, людина, крім фізичного болю, здатна відчувати душевні страждання, сильні емоційні потрясіння та тривалі глибокі переживання

Всім відомо, що поява сивини пов’язана не тільки зі старінням організму, але й зі стресом.

Однак пояснити взаємозв’язок між стресом і посивінням з наукової точки зору вдалося лише нещодавно групі вчених з Гарвардського університету, – повідомляє 1NEWS.

Приблизно такий самий принцип діє, коли хамелеон змінює забарвлення. Це відбувається в момент небезпеки, коли тварина перебуває у стресовому стані.

У летючих драконів (різновид ящірок) теж в момент стресу підвищується рівень темно-сірого пігменту.

У людини механізм, який відповідає за колір нашого волосся, бере початок в мезенхімальних стовбурових клітинах (MeSC).

Вони вивільняють меланоцити, які мігрують до основи волосяних фолікулів і там виробляють пігмент меланін, який і забарвлює наше волосся.

Цей процес в звичайних умовах не припиняється. Наочно це видно на прикладі штучно забарвленого в інший колір волосся: коріння, яке відростає, має колір, який людина отримала від природи.

Коли організм переживає негативний емоційний струс, на одному з етапів цього процесу система дає збій, і замість нашого природного кольору волосяні фолікули отримують дозу сірого пігменту.

Експеримент проводили на щурах, яких змусили пережити стрес, викликаний фізичним болем. Біль викликала реакцію гіперзбудження, яку також називають fight or flight (бийся або тікай). Цей ефект активізував у щурів вироблення нейротрансмітера норадреналіну.

Норадреналін відповідає за підвищену увагу та імпульс до дії і пов’язаний з MeSC.

Як тільки щур відчував біль, у нього відбувався викид норадреналіну, стовбурові клітини меланоцитів починали в прискореному режимі розмножуватися, мігрувати і виснажуватися.

При цьому запас MeSC, який і так обмежений, скоротився, а чим менше в організмі MeSC, тим менш якісні меланоцити беруть участь в пігментації волосся.

На відміну від тварин, людина, крім фізичного болю, здатна відчувати душевні страждання, сильні емоційні потрясіння та тривалі глибокі переживання.

Тому збої в процесі пігментації нашого волосся можуть відбуватися набагато частіше.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button