Цікаве

Вчені зробили дуже важливе відкриття для лікування раку

Потрібні додаткові дослідження, але команда сподівається, що отримані результати в підсумку можуть призвести до нових методів лікування раку

Дослідники виявили механізм, який перешкоджає розповсюдженню метастазів ракової пухлини по організму людини.

Йдеться про спеціальний білок, що допомагає запобігти попаданню клітин злоякісної пухлини в кров і поширенню їх в інші частини тіла, – інформує 1NEWS.

За словами доктора філософії Університету Джона Гопкінса, провідного автора дослідження Каустава Бера, цей білок – TRPM7– зупиняє розповсюдження клітин по судинній системі.

Отримані дані допомагають пролити світло на малозрозумілий вид метастазування, який називається “інтравазацією” – коли ракові клітини, що відокремилися від первинної пухлини, потрапляють в кровообіг, щоб подорожувати до інших частинах тіла і створювати колонії.

Дослідники показують, що штучне збільшення білка TRPM7 у пухлинних клітинах може допомогти зупинити інтравазацію і, зрештою, метастазування.

Раніше TRPM7 був відомий як регулятор кальцію в клітинах, але нове розуміння його ролі в міграції клітин викликає захоплення у дослідників.

Білок відчуває потік рідини в кровоносній системі і вказує клітині змінити напрямок, тим самим зменшує швидкість інтравазації.

“Процес подібний до того, що відбувається, коли ви торкаєтесь гарячого чайника і забираєте руку”, – пояснив старший автор дослідження Константінос Константопулос, професор хімічної та біомолекулярної інженерії, член комплексного онкологічного центру Сідні Кіммель в Університеті Джона Гопкінса.

У подальших експериментах дослідники виявили, що нормальні клітини мають більш високий рівень TRPM7, ніж клітини саркоми (тип ракових клітин пухлини), і що штучне накопичення білка в клітинах пухлини підвищує їх чутливість до потоку рідини.

“Мета дослідження полягала в тому, щоб перевірити, чи зможемо ми взяти ці ракові клітини і змусити їх поводитися як нормальні. І нам це вдалося”, – сказав Бера.

Також дослідники зазначають, що окремі пацієнти з остеосаркомою, раком молочної залози, шлунка та печінки, аналізи яких демонструють високий рівень TRPM7, частіше живуть довше, ніж ті, у кого рівень білка нижчий.

Потрібні додаткові дослідження, але команда сподівається, що отримані результати в підсумку можуть призвести до нових методів лікування раку.

“Нам знадобляться подальші розробки, перш ніж ми зможемо перенести це в клінічні умови, але ми вважаємо, що вперше даємо остаточну картину ролі TRPM7 у вирішальному етапі метастазування пухлини”, – сказав Константопулос.

Джерело: УП.Життя

Back to top button