Цікаве

Вчені знайшли зв’язок між якістю повітря та кількістю самогубств

Вчені знайшли зв’язок між якістю повітря та кількістю самогубств

Фото: pixabay.com
Вчені знайшли зв’язок між якістю повітря та кількістю самогубств

Поліпшення якості повітря може призвести не тільки до фізичного, а й до психічного благополуччя суспільства, що робить його важливим аспектом суспільної політики.

Американські та китайські аналітики провели дослідження, яке показало зв’язок між якістю повітря та рівнем суїциду в суспільстві. Зазначається, що зусилля Китаю зі скорочення забруднення повітря сприяли запобіганню 46 000 самогубств за п’ять років. Про це пише Nature Sustainability.

“Раніше проблеми забруднення повітря часто розглядалися як загроза фізичному здоров’ю, але нове дослідження підкреслює вплив забруднення на психічне здоров’я. Рівень самогубств у Китаї знижується паралельно зі скороченням забруднення повітря. Це привело до думки про можливий причинно-наслідковий зв’язок. Ми використовували дані про погодні умови, щоб виокремити вплив забруднення повітря на рівень самогубств, відокремивши його від інших чинників, що впливають на поведінку людей. Дослідження показало, що рівень самогубств значно зростає в періоди з високим забрудненням повітря”, – сказала професорка Тамма Карлтон з Університету Каліфорнії в Санта-Барбарі.

За її словами, ще одна проблема – війна в Україні, яка слугує потужним джерелом викидів вуглецю

“Особливо сильний ефект спостерігався серед жінок похилого віку, які виявилися в 2,5 раза вразливішими до впливу забрудненого повітря. Причини цієї вразливості поки не до кінця зрозумілі, але припускають, що зіграти роль могли культурні традиції та гострі кризи”, – додала вчена.

Нагадаємо, раніше вчені заявили, що брудне повітря шкідливіше за сигарети.

У двох областях посилюється контроль якості води і повітря

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button