Цікаве

Вчені знайшли затонулі амфори часів Римської імперії

Грецькі археологи знайшли під водою залишки античного судна, затонулого на південному сході Егейського моря біля острова Касос у II-III столітті до нашої ери, повідомляє 1NEWS з посиланням на Громадське.

Амфори з цього корабля наводять світло на один із тогочасних торгових маршрутів.

Острів Касос, розташований за 50 км на схід від Криту, хоч і є доволі маленьким (49 квадратних кілометрів), в античну епоху був одним із найважливіших центрів морської торгівлі. За часів Римської імперії значення острова тільки збільшилося, бо морське сполучення було основним способом зв’язку між провінціями.

Торгівля морем між провінціями імперії також була дуже активною, тому подібні знахідки дуже цікаві історикам. Річ у тім, що товари — вино, оливкову олію, зерно, солону рибу, фарби та багато іншого — в часи Римської імперії перевозили в амфорах. До того ж кожний регіон мав свій стандарт форми та об’єму керамічних амфор.

Дослідження археологами ділянки, де затонув античний корабель

Крім цього, на амфорі ставили відповідне клеймо, тому зрозуміти, звідки вона, не складно. В істориків навіть є типологічна класифікація римських амфор з каталогу Dressel — його створив у 19-му столітті німецький археолог Генрих Дрессель.

Саме завдяки аналізу знайдених амфор науковці розуміють, якими були торгові маршрути в античні часи. А біля острова Касос раніше неодноразово знаходили затонулі кораблі тієї епохи. Чергові пошуки грецькі археологи проводили у вересні-жовтні 2020 року, за цей час 23 вчених здійснили понад 100 занурень і дослідили 80% ділянки, де затонув корабель.

Вантаж судна складався з амфор двох типів. Перший — Dressel 20, які виготовляли у I-III століттях в Іспанії, в районі Гвадалквівірі (провінція Бетіка), — у них перевозили оливкову олію. Другий — Africana I, який виготовляли у II-III століттях у провінції Африка (територія сучасного Тунісу). Що перевозили у цих амфорах, вчені поки не зрозуміли.

Археологи вважають, що це судно вийшло з Іспанії, далі зайшло в африканський порт і прямувало до острова Родос або до узбережжя Малої Азії і, можливо, заходило на острів Касос. Ця знахідка є першим археологічним свідченням, що в часи Римської імперії існував такий торговий маршрут.

 

 

 

 

 

Back to top button