Цікаве

Вчені знайшли спосіб сповільнювати хвороби

Група японських дослідників виявила речовину, здатну руйнувати зістарені клітини, не руйнуючи при цьому активні, пише 1NEWS.

Препарат впливатиме лише на ті клітини, які пов’язують зі старінням, а також із розвитком захворювань – артеріосклерозу та діабету.

Так команда вчених з університетів Токіо, Ніїгата і Кюсю опублікувала результати своїх досліджень в журналі Science. Ймовірно, їхнє відкриття допоможе лікувати хвороби, пов’язані зі старінням організму.

Механізм впливу на клітини полягає втому, що коли вони піддаються стресу відбувається їхнє перетворювання на старіючі клітини. З віком вони накопичуються в організмі, провокуючи різні захворювання.
Вчені шукали ген, необхідний для виживання старіючої клітини, і визначили глутаміназу 1 – GLS1 – як ген, пов’язаний з метаболізмом глутаміну.

Відповідно вчені запропонували наступне:

  1. Дослідники виявили, що внутрішня частина цієї клітини підкислена через аномалію клітинних органел, через що GLS1 потрібно активно боротися з цим, щоб вижити.
  2. Якщо ж ввести в організм глутамінази 1 з інгібітором (речовина, що сповільнює або зупиняє хід хімічних реакцій), то старіючі клітини в організмі відмирають.

Таким чином фахівці підтвердили поліпшення функцій нирок, легенів і печінки. Покращення також спостерігалися у мишей з атеросклерозом або діабетом.

Очікується, що інгібітор матиме аналогічні ефекти на людський організм, оскільки було встановлено, що GLS1 в організмі людини також стає більш активним з віком.

У найближчі 5−10 років команда планує продовжити свої дослідження і перевести їх на практику — вони впевнені, що так можна буде лікувати деменцію та інші хвороби, пов’язані зі старінням людини.

 

 

 

 

Back to top button