Цікаве

Вчені знайшли п’ять підтипів хвороби Альцгеймера

Вчені знайшли п’ять підтипів хвороби Альцгеймера

Фото: pixabay.com
Вчені визначили п’ять біологічних варіантів хвороби Альцгеймера

Дослідники вважають, що ці результати можуть вплинути на майбутню розробку та призначення ліків від хвороби Альцгеймера.

Вчені з медичних центрів Амстердамського та Маастрихтського університетів у Нідерландах визначили п’ять біологічних варіантів хвороби Альцгеймера. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature AgingTrusted Source.

Хоча поки що достеменно невідомо, як виникає хвороба, вчені сподіваються, що їхнє дослідження допоможе вплинути на те, як у майбутньому будуть розроблятися і призначатися методи лікування.

Доктор Бетті Таймс, доцент кафедри неврології, візуалізації мозку та нейродегенерації в медичних центрах Амстердамського університету та провідний автор дослідження, розповіла, що вона та її команда вирішили дослідити інші біологічні процеси, окрім бета-амілоїду і тау білка, які також можуть впливати на хворобу Альцгеймера.

“Це було важко зробити, оскільки мозок людини не є легкодоступним. Нові методи дозволили виміряти багато білків у спинномозковій рідині, а рівні цих білків дають детальну картину процесів, які відбуваються в мозку. Тож ми використали ці інновації, щоб дослідити, чи можна виділити певні підгрупи пацієнтів з хворобою Альцгеймера, які мають відмінні біологічні процеси, що лежать в основі хвороби”, – сказала вона.

Вчені дослідили трохи більше тисячі білків у спинномозковій рідині 419 людей з хворобою Альцгеймера і визначили п’ять біологічних варіантів захворювання:

  • аномальне розростання нервових клітин;
  • вроджена імунна активація;
  • порушення регуляції РНК (Рибонуклеїнова кислота);
  • пошкодження в судинному сплетінні головного мозку;
  • витік спинномозкової рідини.

“Існування цих підтипів хвороби свідчить про те, що кожен з них може потребувати різного лікування. Майбутні випробування повинні враховувати це і тестувати лікування на підтипах, які відповідають механізму дії препарату.  Крім того, кожне майбутнє дослідження хвороби Альцгеймера повинно бути розмежоване на підтипи, щоб можна було визначити, які з них найкраще реагують на лікування. Майбутні випробування також повинні враховувати, що побічні ефекти від ліків у різних підтипах можуть відрізнятися”, – пояснив професор молекулярної епідеміології хвороби Альцгеймер Пітер Єлле Віссер.

Варто нагадати, що хвороба Альцгеймера – це прогресуюче та невиліковне неврологічне захворювання, яке впливає на мозок і призводить до поступового погіршення когнітивних функцій та пам’яті.

Основні ознаки хвороби Альцгеймера включають:

  • Втрата пам’яті: Поступова втрата короткочасної і довгочасної пам’яті. Людина може забувати важливі події, імена близьких та інші раніше вивчені факти.
  • Порушення когнітивних функцій: Зменшення здатності до вирішення простих завдань, аналізу і врахування інформації.
  • Зміни в особистій та соціальній поведінці: Загальний вплив на поведінку, настрій та соціальні навички. Людина може стати збудливою, агресивною або відчувати велику втрату інтересу до соціальної взаємодії.
  • Фізичні зміни: Поступовий вплив на фізичний стан, зокрема, порушення моторики та координації рухів.
  • Втрата самообслуговування: Зменшення здатності до самообслуговування.

Раніше повідомлялося, що віруси можуть викликати запалення і порушувати зв’язки між системою, яка керує нюхом та частиною мозку, пов’язаною з пам’яттю і навчанням, що, можливо, прискорює початок хвороби Альцгеймера.

У США схвалили ліки від хвороби Альцгеймера

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button