Цікаве

Вчені знайшли нові докази існування дев’ятої планети Сонячної системи

Вона знаходиться ближче до Сонця, ніж передбачалося, інформує 1NEWS з посиланням на charter97.org.

Астрономи США знайшли нові докази існування гіпотетичної дев’ятої планети в Сонячній системі. Вони підтвердили, що кластеризація орбіт об’єктів пояса Койпера не є результатом систематичної помилки спостереження і дійсно може бути викликана ще не відкритим масивним об’єктом або планетою Х. Про це повідомляється в статті, опублікованій в репозиторії препринтів arXiv.

Автори нової роботи взяли до уваги можливість упереджених даних, але навіть в цьому випадку кластеризация орбіт є статистично незвичайною. Імовірність того, що вона є наслідком випадковості, становить всього 0,4 відсотка. Це також дозволило дослідникам точніше визначити місце розташування імовірною орбіти дев’ятої планети. Виявилося, що та повинна знаходитися трохи ближче до Сонця, ніж передбачалося спочатку. І якщо планета існує, вона повинна бути виявлена за допомогою Обсерваторії імені Віри Рубін, яка буде введена в експлуатацію в 2022 році.

Ще в 2016 році американські астрономи Майкл Браун і Костянтин Батигін вивчили статистичний розподіл орбіт об’єктів пояса Койпера і прийшли до висновку, що кластеризація повинна бути викликана не відкритої на даний момент зовнішньої планетою. Згідно з їх розрахунками, цей об’єкт має масу в п’ять Земель і приблизно в десять разів більше віддалений від Сонця, ніж Нептун.

 

 

Back to top button