Цікаве

Вчені знайшли екзопланету з трьома сонцями

Нові спостереження вчених підтвердили існування екзопланети KOI-5Ab, яка знаходиться в потрійний зоряній системі, повідомляє 1NEWS з посиланням на day.kyiv.ua.

Ця система, що отримала назву KOI-5, розташована в сузір’ї Лебедя, і наявність екзопланети в ній було підтверджено більш ніж через десять років після того, як вона була вперше виявлена космічним телескопом Кеплера.

Фактично, планета — тепер відома як KOI-5Ab — була другим кандидатом на виявлення екзопланет, виявлених телескопом Кеплер, коли він почав роботу ще в 2009 році.

«Від KOI-5Ab відмовилися, тому що пошук був складним, і у нас були тисячі кандидатів. Були легші варіанти, ніж KOI-5Ab, і ми кожен день дізнавалися щось нове від Кеплера, так що про KOI-5 майже забули», — сказав астроном Девід Сіарді з Інституту науки про екзопланети НАСА.

Тепер же Девід Сіарді і його колеги скористалися новим космічним телескопом TESS, а також декількома наземними інструментами, включаючи гавайську обсерваторію Keck. Робота дозволила підтвердити існування незвичайної екзопланети і розкрити нові цікаві деталі про неї.

TESS спостерігав KOI-5Ab транзитним методом, по слабкому зміни світності материнської зірки в ті періоди, коли планета проходить на її тлі. А Keck — по слабких коливанням в положенні зірки, які викликаються обертанням і тяжінням планети. Судячи з отриманих даних, KOI-5Ab — холодний газовий гігант, на зразок нашого Нептуна.

Цей гігант обертається навколо однієї із зірок, що входять в досить рідкісну потрійну систему, роблячи повний оборот за п’ять діб. Цікаво, що відома за фільмами Зоряні війни планета Татуїн перебувала в подвійній зоряній системі.

Власне зірка KOI-5A обертається в тісній зв’язці з KOI-5 В, з періодичністю в 30 років, а їх тандем обходить третю зірку KOI-5С за 400 років. Несподіванкою стало те, що орбітальна площина планети не збігається з площиною KOI-5 В, відхиляючись від неї приблизно на 50 °. Вважається, що такі системи повинні формуватися з однієї газопилової хмари і зберігати єдину площину обертання. Можливо, це пов’язано з тим, що планета змінила свою орбіту під впливом тяжіння KOI-5 В.

«У нас все ще є багато питань про те, як і коли планети можуть утворюватися в системах з декількома зірками і як їх властивості порівнюються з планетами в системах з однією зіркою. Вивчаючи цю систему більш детально, можливо, ми зможемо зрозуміти, як Всесвіт створює планети», — сказав Сіарді.

Варто сказати, що самі по собі потрійні системи — не така вже й рідкість: у них входять близько 10 відсотків зірок Галактики. Відомі й планети в таких системах, включаючи сусідню з нами альфу Центавра. Однак зустрічаються вони набагато рідше: мабуть, нестабільні умови в них не дуже сприяють появі планет. Але, можливо, справа просто в складнощах їх виявлення: недарма підтвердження KOI-5Ab відбулося більш ніж десять років потому після її відкриття.

Прямі знімки систем екзопланет вкрай рідкісні і до сих пір астрономам ніколи не вдавалося прямо спостерігати більше однієї планети, що обертається навколо зірки, схожої на Сонце, підкреслили співробітники Європейської Південної обсерваторії.

За допомогою телескопа VLT був отриманий перший прямий знімок планетної системи біля подібній до нашого Сонця зірки TYC 8998−760−1, розташованої приблизно в 300 світлових роках від Землі.

«Це відкриття дає нам картину планетної системи, дуже схожої на нашу Сонячну, але яка знаходиться на набагато більш ранній стадії своєї еволюції», — говорить Олександр Бон, докторант Лейденського університету в Нідерландах, керівник нового дослідження.

 

 

 

 

 

Back to top button