Цікаве

Вчені знайшли дерев’яний Стоунхендж

У Португалії місцеві археологи наткнулися на останки стародавньої монументальної споруди з дерева, яку вже встигли прозвати дерев’яним Стоунхенджем, інформує 1NEWS з посиланням на apostrophe.ua.

За версією вчених, раніше на цьому місці, а саме на території комплексу Пердігос, була грандіозна конструкція з дерева, від якої до наших днів залишився тільки фундамент.

Фахівці вважають, що це було ритуальне спорудження, яке своєю конструкцією нагадує такі, як зустрічаються тільки в Центральній Європі і на Британських островах. Зокрема, воно має багато спільного з британським Стоунхенджем.

Сама конструкція знаходиться в центрі комплексу Пердігос і формує собою мегалітичний ландшафт, який простягається до височини Монсарас на сході від неї.

Археологи впевнені, що вхід в цю структуру орієнтований на літнє сонцестояння, що говорить про її космологічний характер.

“Така астрономічна орієнтація входу зустрічається часто, і вона підкреслює близький зв’язок між подібними архітектурними спорудами і неолитическими поглядами на світ”, – заявив археолог Антоніу Валера.

Що стосується самого комплексу Пердігос, то він активно використовувався в доісторичних Піренеях в період між 3400 до н.е. і 2000 до н.е.

 

 

 

 

 

Back to top button