Цікаве

Вчені зафіксували у Лапландії найвищу за століття температуру

У Північній Європі метеорологи цього літа фіксують аномальні температурні показники, а в США та Канаді спека спричинила лісові пожежі та забрала життя багатьох людей, пише 1NEWS з посиланням на Громадське.

Імовірно, такі явища на різних континентах пов’язані.

Так, у Лапландії 5 липня зафіксували 33,6°C. Це найспекотніший день у регіоні з 1914 року, коли там було 34,7°C. А у Фінляндії місцеві метеорологи звітують про найвищу температуру в червні за всі роки спостережень за погодою, тобто з 1844 року.

Крім того, аномальну спеку фіксують і в Північній Америці. Через це у кількох частинах регіону спалахнули лісові пожежі.

Лише в американському штаті Орегон від спеки загинули щонайменше 95 людей. А загальна кількість смертей у США та Канаді може становити до кількох сотень.

Професор метеорології в австралійському університеті Монаша Майкл Рідер вважає, що рекордні показники у Північній Америці та Європі можуть бути пов’язані.

Він пояснив, що тропічний мінімум в західній частині Тихого океану порушив атмосферу, створивши цим так звану хвилю Росбі.

Ця хвиля поширилася на захід Канади, створивши умови для хвилі тепла. Це своєю чергою тоді спровокувало нову хвилю над Північною Атлантикою, яка вибухнула і створила умови для високих температур в північних регіонах планети.

«Таким чином з цього погляду високі температури над Скандинавією безпосередньо пов’язані з тим, що сталося в Північній Америці», — резюмував Рідер.

 

 

 

 

Back to top button