Цікаве

Вчені з’ясували – як людство вплинуло на планету за останні 4 тисячі років

На думку багатьох біологів і кліматологів, ми живемо в період історії Землі, який можна назвати антропоценом – епохою впливу людини на нашу планету, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Вчені придумали спосіб визначити вплив людини на планету . Виявилося, що перші зміни діяльність людини внесла приблизно 4 тис. років тому.

Для цього дослідники отримують «грязьові керни» з глибин озер і боліт. Ці довгі, щільно спресовані грудки землі містять інформацію про те, що саме і коли росло в цьому грунті за минулі тисячоліття. Аналіз цих кернів бруду, вивчення пилку, що осів в кожному шарі, дозволив визначити, коли людська діяльність почала міняти устрій планети.

«Вони – наше вікно в минуле», – говорить доктор Моттл, еколог з Бергена, Норвегія.

Вчені очікували побачити перший «сигнал» про втручання людини в еволюцію планети кілька століть назад, коли ландшафти почали перетворюватися під час промислової революції. Пилкові записи, отримані в результаті дослідження кернів, дозволили змінити це припущення і простежити перший вплив нашого виду на природу, яке відбулося 4 тис. років тому.

Дослідники відзначили, що завдяки цьому вони можуть детальніше вивчити наслідки змін і їх вплив на ліси та інші природні ландшафти.

Доказом цих теорій служать крихітні пилкові зерна, які падали і осідали в шарах бруду протягом століть. Обережно витягуючи цей бруд і аналізуючи «викопний пилок» на різній глибині, дослідники змогли визначити вуглецеву дату кожного шару бруду, щоб з’ясувати, що і коли росло.

Команда виявила в бруді збільшення швидкості зміни складу грунту. Вони з’ясували, що кожен шар став відрізнятися від іншого з точки зору вмісту в ньому пилку рослин. Вчені вирішили заглянути на 18 тис. років тому, щоб охопити епоху, коли планета почала виходити з останнього льодовикового періоду. Земля розморожувалась, тому змінювалася практично все довкілля.

«Останні 10 тис. років клімат був відносно стабільним, тому [саме тоді] ми можемо вловити вплив людини, – зазначив Сюзетт Флантуа, еколог з Університету Бергена. – Цей вплив розпочався, як тільки люди почали знищувати дику рослинність, щоб звільнити місце для себе, своїх культур і худоби».

 

 

 

Back to top button