Цікаве

Вчені з’ясували від чого помер Чингісхан

Про причини відходу з життя відомого засновника і першого хана Монгольської імперії Чінгісхана (Темучина) існує безліч версій і легенд, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

У деяких з них повідомляється про загибель великого хана від множинних переломів, отриманих при падінні їм з коня. За іншою версією – Чингісхан помер в результаті “поганого” клімату при взятті столиці Тангутського царства. Однак деякі джерела повідомляють про смерть хана в результаті зараження невиліковною хворобою.

За відомостями, що дійшли до нас, великий хан міг загинути від “стародавнього захворювання, яке стало причиною зміни цивілізацій”.

Сучасні вчені продовжують вивчати тексти літописців давнини. Виходячи з отриманих даних, в яких повідомляється про епідемію чуми, що лютувала на території Монголії у 1226 році, вчені припустили, що швидше за все Чингісхан так само не зміг уникнути зараження. Це припущення підтверджується записом в древніх текстах, що “смерть наздогнала великого правителя на 8-й день від початку хвороби”.

Відсутність даних про точне місце поховання Чингисхана, не дозволяють достовірно ні підтвердити, ні спростувати дану версію вчених. Однак те, що великий хан жив досить довго (приблизно від 65 років до 71 року), що в ті часи було великою рідкістю, підтверджують збережені записи.

 

 

Back to top button