Цікаве

Вчені з’ясували, що жінки вплинули на одомашнення собак більше, ніж чоловіки

Науковці із Університету Вашингтона дослідили, які фактори вплинули на одомашнення собаки, пише 1NEWS з посиланням на Громадське.

Вони з’ясували, що жінки значно більше вплинули на покращення стосунків людини та собаки, ніж чоловіки.

Про це йдеться на сайті університету.

Так, дослідники проаналізували три шкали відносин між собакою і людиною: корисність собаки для людини, корисність людини для собаки і індивідуальність собаки. Науковці проаналізували дані 844 етнографів, які описали 144 племені з усіх куточків світу.

Виявилося, що жінки набагато більше впливали на дві останні характеристики, ніж чоловіки. На думку науковців, коли жінки більше захоплювалися собаками — давали їм імена, дозволяли поруч спати — собаки більше прив’язувалися до людей.

Також науковці виявили, що чим холоднішим є клімат, тим більш ймовірне зближення людини та собаки.

«У них температура тіла вища, ніж у людей, і навіть невелике фізичне навантаження може змусити їх перегрітися в жаркий день. Ми помітили тенденцію до того, що вони менш корисні для людей у теплішому середовищі», — наголосив один з авторів дослідження Роберт Квінлан.

Також учені виявили, що на одомашнення собак значною мірою вплинуло спільне полювання. У культурах, які полювали з собаками, люди їх більше цінували: вони виявилися кращими за показниками корисності собак для людини і особистості.

«Спільна еволюція собаки і людини була обмежена екологічними факторами, посилена спільним полюванням і захистом ресурсів, і непропорційно сильно залежала від взаємин собак з жінками», — резюмували учені.

 

 

 

 

 

Back to top button