Цікаве

Вчені з’ясували, що в добі менше 24-х годин

Фахівці з Японського космічного агентства заявили, що наша планета обертається навколо свій осі не за 24 години. Як виявилося, доба ще коротше, ніж було прийнято вважати раніше, повідомляє 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

З незапам’ятних часів люди визначали день за положенням Сонця на небі, пізніше цей метод назвали «Сонячним днем». Існує також і «Зоряний день» – це оборот Землі навколо своєї осі щодо інших зірок. За словами планетолога Джеймса О’Донох’ю, фахівці вирішили прив’язати добовий ритм до Сонця, а не до зірок. Було встановлено, що зірки сходять кожен день приблизно на 4 хвилини раніше, повідомляє Business Insider. Так як в календарних днях люди використовують сонячні дні, прийнято вважати, що в році їх 365, але насправді Земля робить повний оборот («Зоряний день») 366 разів на рік. Виходить, що доба триває не 24 години, а 23 години 56 хвилин.

Справа в тому, що Земля постійно рухається по своїй орбіті навколо Сонця, а інша точка на планеті звернена до Сонця прямо в кінці цього обертання на 360 градусів. Щоб воно досягло такого ж положення на небі, наша планета повинна повернутися на 1 градус далі, стверджують вчені.

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button