Цікаве

Вчені з’ясували, що Світовий океан з катастрофічною швидкістю втрачає кисень

Глобальне потепління та забруднення прибережних територій призвело до того, що менш ніж за 70 років, Світовий океан втратив 2% кисню, а обсяг збідненого киснем води збільшився в чотири рази, передає 1NEWS з посиланням на ecotech.news.

Про це йдеться в доповіді Міжнародного союзу охорони природи (IUCN), складеної 67 вченими з 17 країн світу.

У доповіді IUCN «Ocean deoxygenation: Everyone’s problem», представленої на Конференції ООН з питань клімату, що проходить в ці дні в Мадриді, стверджується, що починаючи з 50-х років минулого століття, рівень кисню у Світовому океані знизився на 2%, а обсяг збідненої киснем води, в порівнянні з 60-ми роками, збільшився в чотири рази. Це явище, також іменоване «дезоксигенацією», значною мірою пояснюється змінами клімату посиленими антропогенним фактором.

«У цій доповіді представлені реальні масштаби збитків, що наносяться океану зміною клімату. По мірі того, як океан, що нагрівається, втрачає кисень, крихкий баланс морського життя увергається в хаос, – заявила доктор Гретель Агілар, виконуюча обов’язки Генерального директора IUCN. – Великий вплив на рибальство та на залежні від нього прибережні громади означає, що рішення, прийняті на поточній Конференції ООН з питань клімату, є ще більш значущими. Щоб запобігти втраті кисню в океані, поряд з іншими катастрофічними наслідками зміни клімату, світові лідери повинні взяти на себе зобов’язання негайно та істотно скоротити викиди».

Дезоксигенація океану має широкий спектр наслідків для морського біорізноманіття та функціонування океанських екосистем. При цьому, навіть невеликі зміни здатні сильно вплинути на морську флору та фауну. У водах з меншою кількістю кисню починають селитися медузи, а для великих риб, таких як тунець, марлін та деяких видів акул, таке середовище проживання стає згубним. Крім того, ці тварини починають підніматися ближче до поверхні, що робить їх уразливими для вилову.

«Ми зараз спостерігаємо дуже різкий рівень зниження розчиненого у воді кисню на величезних ділянках океану. Це дуже тривожний сигнал для неконтрольованого експерименту людства, розв’язаного у Світовому океані, а викиди вуглекислого газу тільки продовжують рости, — відзначає Ден Лаффолі, співавтор доповіді. – Зниження кисню в океані загрожує морським екосистемам, які вже й так страждають від потепління та підкислення. Щоб зупинити розширення районів зі збідненим киснем, нам необхідно кардинально скоротити викиди парникових газів, а також забруднення від сільського господарства та інших джерел».

На додаток до соціально-економічного впливу на людей, дезоксигеновані води виробляють парникові гази, в тому числі вуглекислий газ та метан, які в кінцевому підсумку потрапляють в атмосферу. А за даними Всесвітньої метеорологічної організації, рівень парникових газів в атмосфері досяг рекордного рівня у 2018 році.

«Необхідні термінові глобальні дії для подолання та усунення наслідків дезоксигенації океану, – заявила Мінна Еппс, директор Глобальної морської та полярної програми IUCN. – Рішення, прийняті на цій кліматичній конференції, визначать, чи буде в наших океанах багате біорізноманіття, або ж населені та багаті киснем морські води будуть безповоротно втрачені».

 

 

 

Back to top button