Цікаве

Вчені з’ясували, що соцмережі викликають депресію

Соціальні мережі стають все більш поширеними: за оцінками, 3,6 мільярда користувачів у всьому світі, і, за прогнозами, до 2025 року це число зросте майже до 4,5 мільярда, пише 1NEWS з посиланням на glavred.info.

І хоча соціальні медіа докорінно змінили спосіб, яким ми спілкуємося один з одним, вчені все ще досліджують потенційні наслідки для здоров’я, особливо для психічного здоров’я.

Дані вказують на те, що соціальні мережі можуть сприяти розвитку депресивних симптомів, особливо серед більш молодого населення.

Чи викликають соціальні мережі депресію?

Соціальні мережі не викликають депресію безпосередньо, але можуть сприяти виробленню звичок. Сидячи в соціальних мережах легко лягати спати занадто пізно, відволікатися і ігнорувати обов’язки.

“Соціальні медіа, які сприяють цим речам – і на додаток до цих речей-також сприяють депресії”, – говорить Леа ліс, доктор медичних наук, сертифікований психіатр з клінічною практикою в Саутгемптоні, Нью-Йорк.

Як розпізнати ознаки депресії і ефективно впоратися з симптомами

У великому канадському дослідженні учнів сьомого класу в 2019 році дослідники виявили, що за кожну годину, проведену в соціальних мережах, симптоми депресії, такі як почуття самотності, смутку і безнадії, значно посилюються.

Ось деякі з причин, чому Дослідники та психологи вважають, що соціальні медіа та депресія настільки тісно взаємопов’язані.

Почуття ізоляції: соціальні медіа можуть допомогти розвинути почуття спільності та призвести до міцних дружніх стосунків, але вони також можуть викликати FOMO, також відомий як “страх втратити”.

“Ви спостерігаєте, як інші люди знаходяться разом, що може посилити почуття самотності, заздрості, почуття відокремленості та відчуженості”,-говорить Гейл Сальц, доктор медичних наук, доцент психіатрії Нью-Йоркської пресвітеріанської лікарні Медичної школи Вейл-Корнелл. “Це створює відчуття, що ви заглядаєте збоку, не можете брати участь, не можете відповідати вимогам і поставили б себе в незручне становище, якби спробували”.

Велике дослідження 2019 року вивчало вплив соціальних мереж на сприйняту соціальну ізоляцію студентів віком від 18 до 30 років. Дослідники виявили, що кожні 10% збільшення кількості описуваних негативних переживань в соціальних мережах посилюють почуття ізоляції на 13%.

І навпаки, збільшення на 10% позитивного досвіду, описаного самими собою, в соціальних мережах, не зробило людей менш ізольованими. Таким чином, навіть якщо люди мають позитивний досвід у соціальних мережах, вони не обов’язково полегшують негативне відчуття ізоляції.

Прокрутка смерті: люди схильні вважати, що якщо вони все знають, то можуть контролювати те, що відбувається. На жаль, це переконання часто призводить до нескінченного скролінгу в Твіттері або потрапляння в червоточину похмурого змісту Reddit або Facebook.

Така поведінка точно відома як скролінг смерті, звичка продовжувати читати новини в Інтернеті, навіть якщо вони пригнічують, викликають смуток або розчаровують.

“Один з найболючіших симптомів депресії-безнадійність. Якщо ви дивитеся більше новин, ніж вам потрібно, або іншим чином звертаєте більше уваги на негативний контент, тоді так, це буде сприяти депресії”, – говорить Еймі Дарамус, PsyD, a ліцензований клінічний психолог з Чикаго.

Мало сну: час, проведений в соціальних мережах, вимагає неспання, можливо, пізніше, ніж хотілося б вашому організму. Дослідження 2019 року вивчало вплив використання соціальних мереж на сон підлітків у віці від 13 до 15 років. Люди, які проводили в соціальних мережах більше п’яти годин на день, на 70% частіше лягали спати після 23:00 і з більшою ймовірністю матимуть проблеми із засинанням.

6 шкідливих наслідків недосипання – і чому це шкідливо для здоров’я

“Нестача сну може посилити тривогу і погіршити настрій”, – говорить Зальц. Фактично, з’являється все більше доказів того, що нестача сну може викликати або погіршити депресію.

Кібербулінг: соціальні медіа також призвели до залякування в Інтернеті, коли хулігани можуть анонімно кидати образи та негатив, що ускладнює їх притягнення до відповідальності.

У великому дослідженні, проведеному в 2018 році Дослідницьким центром Pew Research Center, Підлітки у віці від 13 до 17 років та їхні батьки поділилися досвідом залякування в Інтернеті.

Дослідники виявили, що 60% дівчаток і 59% хлопчиків піддавалися тій чи іншій формі кібербулінгу, будь то образливі обзивання або поширення помилкових чуток. Це може призвести до проблем психічного здоров’я, оскільки залякування в Інтернеті пов’язане з депресивними симптомами у студентів.

Порівняння себе з іншими: порівняння себе з іншими: соціальні мережі також дозволяють легко порівняти своє життя з чиєюсь яскравою стрічкою. “Соціальні медіа змушують нас думати, що всі живуть у більш досконалому світі, ніж вони є насправді”, – говорить Лис.

Дослідження 2018 року підтверджує ці твердження, оскільки дослідники виявили, що студенти, які порівнюють себе в соціальних мережах і шукають позитивні відгуки від однолітків, мали більш депресивні симптоми, ніж ті, хто цього не робив. Це було більш поширене серед студенток і тих, хто вважав себе менш популярними.

Як мінімізувати негативний вплив соціальних мереж на психічне здоров’я

Соціальні мережі можуть сприяти виникненню депресивних симптомів, але ці чотири поради допоможуть вам менше прокручувати сторінку і відчувати себе краще, проводячи час в Інтернеті.

Вимкнути сповіщення. Спробуйте вимкнути сповіщення для всіх програм, включаючи електронні листи та текстові повідомлення.

“Без цих постійних нагадувань ви зможете обмежити час, який ви проводите в соціальних мережах”, – говорить Лис.

Встановіть часові рамки. Встановлення обмеження на частоту використання додатків соціальних мереж призведе до появи попередження, коли ви перевищите відведений час. Дотримання цих обмежень може допомогти скоротити час використання екрану.

Будьте вибіркові. Замість того, щоб спілкуватися з усіма в соціальних мережах, Зальц рекомендує зосередитися на кількох міцних відносинах. Потім встановіть час, щоб спілкуватися з цими друзями лицем до лиця, за межами цифрових мереж.

Уважно використовуйте соціальні мережі. Шукайте позитивні платформи та взаємодії, такі як програми медитації або спілкування з другом, і витрачайте менше часу на людей, з якими ви постійно порівнюєте себе, таких як знаменитості або моделі.

 

 

 

Back to top button