Цікаве

Вчені з’ясували, що Сонячні бурі збивають китів із шляху

Вчені досі точно не знають, як кити переміщуються по темних глибинах океану під час своїх епічних міграцій. Але нещодавно вони виявили, що випадки масових викидів китів на берег в Північному морі Європи корелюють з геомагнітними бурями, що викликають полярні сяйва, інформує 1NEWS з посиланням на cikavosti.com.

«Ми вважаємо, що сонячна активність порушує здатність китів відчувати магнітне поле Землі, наче Сонце відключає їх систему GPS в середині подорожі», — сказав Джесс Грейнджер з Університету Дюка.

Вчені спостерігали масові викиди китів протягом десятиліть, і в багатьох випадках ссавці виглядали здоровими. Можливо, виною всьому проблеми з навігацією, викликані впливом сонячних бур на магнітне поле Землі.

Автори дослідження вивчили дані про поведінку китів за 31 рік, отримані NOAA, і порівняли їх з даними про сонячні плями, а також з даними про радіочастотний шум, викликаний сонячною активністю, і Ap-індексом — показником середньодобового рівня геомагнітної активності.

Група вибрала сірого кита для своїх досліджень, оскільки цей вид здійснює одні з найдовших міграцій серед ссавців. Наприклад, вчені зареєстрували одну особину, яка за 6 місяців подолала 22 000 кілометрів.

Дослідження показало, що кити в 2,3 рази частіше викидаються на берег у дні з великою кількістю сонячних плям — темних областей на Сонці, викликаних магнітною активністю і пов’язаних з сонячними бурями. І в 4,3 рази частіше — у дні з високим рівнем радіочастотного шуму.

Але в дні з високим Ap-індексом дослідники не спостерігали значного впливу. Згідно з їхніми висновками, це означає, що кити покладаються на якийсь магнітний сенсор для навігації, і коли вони збиваються зі шляху, винні не зміни в магнітному полі Землі, а додатковий шум, що порушує їх здатність до «магнітоприйому».

Грейнджер підкреслив, що це всього лише кореляція, і що необхідно більше досліджень, щоб пояснити зв’язок між Сонцем і китами.

Сонце — лише один з декількох факторів, які можуть заплутати китів. Є ще такі чинники, як, наприклад, хвороба, гідролокатори або апвелінг — підйом глибинних вод океану.

 

Back to top button