Цікаве

Вчені з’ясували, що неандертальці вимерли набагато раніше, ніж вважалося

Бельгійська печера Спі – місце, де були знайдені кістки останніх неандертальців. До недавнього часу вважалося, що цим кісткам близько 24 тисяч років, а значить, і неандертальці вимерли приблизно в цей час, повідомляє 1NEWS з посиланням на Діалоги.

Однак повторний аналіз останків показав, що вони значно старші, і неандертальці зникли набагато раніше.

Повторний аналіз кісток неандертальців став можливим завдяки вченим з Бельгії, Великобританії і Німеччини. Команда розробила новий, більш комплексний метод радіовуглецевого датування, який допоміг спростувати старі висновки про те, скільки останкам років.

Виявилося, що інформація, отримана в ході попередніх досліджень, була помилкова: кістки з бельгійської печери набагато старші. Метод датування останків, який застосували вчені, полягав в аналізі кількості вуглецю-14 в колагені кісток. Саме за кількістю цієї речовини можна з високою точністю визначити, скільки часу пройшло з моменту смерті будь-якого живого організму.

Результати аналізу змусили вчених зрушити стрілки годинника еволюції і вимирання неандертальців на кілька тисяч років тому. З’ясувалося, що кісткам останніх неандертальців не 24 тисячі років, як вважалося раніше, а 44200-40600 років. Це означає, що неандертальці вимерли приблизно в цей час.

Відкриття ставить під сумнів і інші висновки щодо неандертальців. Вважалося, що кам’яні знаряддя, виявлені археологами неподалік від місць проживання неандертальців належали саме їм. Однак, відповідно до нової інформації, вік знарядь і вік життя неандертальців не зовсім збігаються. Це означає, що знаряддя цілком могли бути результатами діяльності не неандертальців, а інших видів гомінідів.

 

 

 

 

Back to top button