Цікаве

Вчені з’ясували, що кава впилає на серцевий ритм

Однак дослідження американських вчених, опубліковане в журналі JAMA Internal Medicine, доводить, що, ймовірно, кава не представляє небезпеки для таких хворих, пише 1NEWS з посиланням на svidok.online.

Щоб зрозуміти, чи дійсно кофеїн може викликати прискорене або нерівномірне серцебиття, співробітники кардіологічного відділу досліджень Каліфорнійського університету в Сан-Франциско проаналізували дані більш ніж 386 тис. осіб, які брали участь в довгостроковому дослідженні здоров’я. З цієї великої групи приблизно у 17 тис. осіб виникли порушення серцевого ритму, це сталося в середньому за 4,5 року.

Учасників опитували про частоту вживання кави. “Ми не змогли знайти доказів того, що ті, хто вживав більше кави, відчували підвищений ризик порушень серцевого ритму”, – заявив доктор Грегорі Маркус, заступник керівника кардіологічного відділу досліджень Каліфорнійського університету.

Крім того, згідно з даними вчених, випивається щодня додаткова чашка кави може навіть знижувати ризик аритмії в середньому на 3%. За словами Маркуса, необхідні подальші дослідження, щоб з’ясувати, як саме кава впливає на серце і чому вона може захищати від аритмії, як вважають його колеги.

Експерт зазначає: деякі запалення можуть сприяти порушенню серцевого ритму, а кава має протизапальну дію. Також може бути, що кофеїн спонукає деяких людей бути більш активними фізично, що також знижує ризик серцево-судинних проблем.

Проте доктор Захарі Голдбергер, доцент кафедри серцево-судинної медицини в Університеті Вісконсін-Медісон, застерігає від поспішних висновків, пише HealthDay. Обидва експерти також визнають, що ймовірно, є люди, які погано реагують на каву.

 

 

 

 

 

 

Back to top button