Цікаве

Вчені з’ясували, що кава негативно впливає на пам’ять людини

Кава є одним з найпопулярніших напоїв у багатьох країнах. Дослідження про користь і шкоду цього напою для здоров’я не припиняються досі, пише 1NEWS з посиланням на ukrhealth.net.

Нещодавно з’ясувалося, що кава може впливати на роботу мозку.

Невелике дослідження, опубліковане в журналі Cerebral Cortex, показало, що після 10-денного періоду утримання від кофеїну у учасників було більше сірої речовини, ніж у тих, хто продовжував пити каву.

В експерименті взяли участь 20 здорових людей, які регулярно вживають цей напій. Вони приймали дві капсули (одна містила кофеїн, а інша була плацебо) протягом двох різних 10-денних періодів. Наприкінці кожного періоду дослідники вивчали сіру речовину учасників за допомогою сканування мозку.

Вчені з’ясували, що обсяг сірої речовини був більше під час періоду утримання від кофеїну. Особливо його концентрація була помітна в правій медіальній скроневій частці, яка включає гіпокамп – область, яка відповідає за пам’ять людини.

Незважаючи на те, що кофеїн дійсно зменшував обсяг сірої речовини мозку, всього за 10 днів відмови від кави мозок міг відновлювати показник. Це говорить про те, що вплив кофеїну на мозок, ймовірно, носить тимчасовий характер. Але для повної впевненості негативного впливу напою потрібні додаткові дослідження.

 

 

 

 

Back to top button