Цікаве

Вчені з’ясували, що Арктика нагрівається в 3 рази швидше, ніж вся планета

Нове дослідження показало, що Арктика нагрівається в три рази швидше, ніж планета в цілому, і швидше, ніж вважали вчені, інформує 1NEWS з посиланням на cikavosti.com.

Морський лід в Арктиці, схоже, страждає від підвищення температури, сильніше, ніж вважали дослідники.

Кожна частка градуса має велике значення: ймовірність повного зникнення арктичних льодів зростає в 10 разів вище, якщо Земля нагріється на 2 ° C вище доіндустріального рівня.

Тривожний висновок зроблений зі звіту Програми моніторингу та оцінки Арктики (AMAP), приуроченого до міністерської зустрічі Арктичної ради в Рейк’явіку, на яку зібралися країни, чиї кордони знаходяться недалеко від регіону. «Арктика – справжня гаряча точка проблеми зміни клімату» – заявив Джейсон Бокс, гляціолог Геологічної служби Данії і Гренландії.

Менш ніж за півстоліття, з 1971 по 2019 рік, середньорічна температура в Арктиці зросла на 3,1 ° C в порівнянні з 1 ° C в цілому на планеті.

На думку дослідників, поворотний момент настав у 2004 році, коли температура в Арктиці різко підвищилася з незрозумілої причини.

Згідно з прогнозами, до кінця століття очікується, що середні температури в Арктиці виростуть на 3,3-10 градусів у порівнянні із середніми показниками за період 1985-2014 рр

 

 

 

 

Back to top button