Цікаве

Вчені з’ясували причину періодичності екстремальної спеки

Вчені з Китаю в рамках дослідження зуміли встановити причину періодів екстремальної спеки. В останні роки такі спостерігаються все частіше, інформує 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

В рамках своєї роботи її автори вивчили аномально спекотні періоди в 2018 році. Один з них розтягнувся в Китаї на 33 дня, що призвело до теплового удару у десятків тисяч громадян, а госпіталізація знадобилася 71 тисячі. Крім того, нетипово високі температури можуть провокувати смертельні випадки і серйозно б’ють по сільському господарству. У підсумку фахівцям вдалося з’ясувати, що в усьому винні потужні антициклони, які формуються над територією Північно-Східної Азії. Вони лише посилюються в умовах глобального потепління.

Аномальний антициклон вніс майже 50% вкладу в спеку. У період з 1991 року по 2017 такі області високого тиску фіксуються все частіше. Також високим температурам сприяє накопичення в атмосфері парникових газів. За прогнозами вчених, якщо глобальне потепління продовжиться, хвилі смертельно небезпечної спеки будуть “накочувати” куди більш регулярно.

 

Back to top button