Цікаве

Вчені з’ясували причину небезпечних тромбів після щеплення вакциною AstraZeneca

Команда вчених з Кардіффа сподівається, що їхні результати допоможуть покращити вакцини на основі аденовірусу, щоб у майбутньому знизить ризик таких побічних ефектів

Вчені заявили, що знайшли “тригер” рідкісних випадків тромбозу у пацієнтів, щеплених вакциною AstraZeneca.

Команда дослідників з Кардіффа та США детально продемонструвала, як білок крові притягується до ключового компонента вакцини, – розповідає 1News.

Науковці вважають, що це викликає ланцюгову реакцію за участю імунної системи організму та може призвести до утворення небезпечних згустків у крові.

Вважають, що вакцина, розроблена англо-шведською фармацевтичною компанією AstraZeneca, врятувала щонайменше мільйон життів від коронавірусної інфекції.

Проте, побоюючись тромбозу, у багатьох країнах люди відмовлялися вакцинуватись цим препаратом.

Вчені почали пошуки причин, що можуть спричинити тромбоз, та як цьому можна запобігти.

Група з Кардіффа отримала екстрене державне фінансування.

Вчені з AstraZeneca також приєдналися до проєкту після того, як оприлюднили попередні результати дослідження.

Представниця AstraZeneca наголосила, що тромби частіше виникають через інфекцію Covid, ніж через вакцину, і що повне пояснення того, чому вони з’являються, ще не встановили.

“Хоча дослідження не є остаточним, воно пропонує цікаві ідеї, і AstraZeneca вивчає, як можна скористатись його результатами в рамках наших зусиль з усунення цього вкрай рідкісного побічного ефекту”, – додала вона.

Вчені аналізували причини тромбозу, виходячи з двох гіпотез:

  • підвищений ризик утворення тромбів спостерігали лише під час використання деяких вакцин
  • люди з тромбами мали незвичайні антитіла, що атакували білок у крові, який називають тромбоцитарним фактором 4 (PF4).

Вакцини від коронавірусу доставляють в організм фрагмент генетичного коду коронавірусу для тренування імунної системи.

У препараті AstraZeneca цим мікроскопічним “листоношею” є аденовірус, і дослідники припустили, що саме аденовірус може бути пов’язаний з утворенням небезпечних згустків.

Аденовірус докладно вивчили на молекулярному рівні.

Дослідження, результати якого оприлюднили в журналі Science Advances, показало, що його зовнішня поверхня притягує білок тромбоцитарного фактора 4, як магніт.

Тромбоцитарний фактор 4 – це білок, що відповідає за згортання крові та є невеликим цитокіном (маленькою молекулою).

Професор Алан Паркер, один з дослідників з Університету Кардіффа, заявив, що їхній команді вдалося простежити зв’язок між аденовірусами та тромбоцитарним фактором 4.

“Ми наразі маємо тригер, але попереду ще додаткова робота”, – сказав професор.

Вважають, що організм помилково сприймає тромбоцитарний фактор 4 як аденовірус і починає його атакувати. У крові виділяються антитіла, що злипаються з цим фактором, і це призводить до утворення небезпечних кров’яних згустків.

На думку вчених, тромбози після вакцинації з’являються у дуже рідкісних випадках, оскільки для цього має відбутися цілий ланцюг складних процесів.

Понад 50 мільйонів людей у Британії вже щепилися вакциною AstraZeneca, з них 73 померли через утворення тромбів у крові.

“Це було неможливо передбачити, ймовірність утворення згустків вкрай низька, тому треба враховувати й те, що вакцина врятувала багато життів”, – каже Паркер.

Представники AstraZeneca запевняють, що їхня вакцина врятувала понад мільйон життів по всьому світу і запобігла 50 мільйонам випадків Covid.

В Оксфордському університеті відмовилися коментувати дослідження.

Доктор Вілл Лестер, гематолог з університетської лікарні Бірмінгема NHS Trust, високо оцінив “дуже детальне” дослідження, заявивши, що воно допомагає пояснити “ймовірний початковий етап” тромбозу.

“Багато запитань, як і раніше, залишаються без відповіді, зокрема, чи можуть деякі люди бути більш сприйнятливими до цього, ніж інші, і чому тромбоз (згортання крові) найчастіше виникає у венах мозку й печінки, – додав він. – Однак, можливо, подальші дослідження допоможуть це пояснити”.

Команда вчених з Кардіффа сподівається, що їхні результати допоможуть покращити вакцини на основі аденовірусу, щоб у майбутньому знизить ризик таких побічних ефектів.

Джерело: ВВС Україна

Back to top button