Цікаве

Вчені з’ясували – чому в чоловіків життя коротше ніж у жінок

Особи жіночої статі живуть довше за чоловіків, і в цьому можуть бути винні деякі ділянки Y-хромосоми, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Вони здатні змушувати старіючі клітини виробляти небезпечні для життя речовини. Варто відзначити, що в геномі дівчаток містяться дві Х-хромосоми, а у хлопчиків – по одній X і Y-хромосоми. Як вони визначають стать зародка, вчені поки не з’ясували.

Висновки про незвичну для себе роль в старінні чоловіків і самців тварин опублікували в науковому журналі PLOS Genetics американські молекулярні біологи. Вони провели дослідження на мушках дрозофілах.

«Чоловічі Y-хромосоми зазвичай майже повністю складаються з повторюваних транспозон – обривків геномів древніх вірусів. У молодих клітинах ці ділянки ДНК блокує білкова “обгортка” хромосом, проте з віком її структура слабшає. В результаті подібні ділянки активуються, що негативно діє на клітини», – стверджують дослідники.

Тим часом, дослідження показують, що в ході еволюції ссавців Y-хромосома стає все менше і незабаром може зникнути взагалі. Під час дослідів на мишах з’ясували, що чоловічий організм можна виростити і без неї. Досить буде взяти з неї всього два гена.

Досліди на дрозофилах показали, що Y-хромосома самців в старості різко збільшується. Вона засмічує організм «сміттям» і його життєдіяльність порушується. Подальші дослідження допоможуть з’ясувати, як захистити літніх чоловіків від «токсичної дії» Y-хромосом.

На думку міжнародної групи вчених, генетика більше впливає на тривалість життя, ніж стрес і неправильне харчування.

 

 

 

 

Back to top button