Цікаве

Вчені виявили біля найближчої до Сонця зірки «суперземлю»

Вважається, що “суперземлі” можуть утворюватися поблизу так званої снігової лінії — мінімальної відстані від зірки, при якому вода може перетворитися на лід, інформує 1NEWS з посиланням на bizua.org.

Нещодавно виявлена планета поруч з найближчою до Сонця зіркою порушує цю теорію, дозволяючи вченим по-новому поглянути на формування подібних космічних тіл.

Планета виявлена біля Проксими Центавра. Вона перевищує масу Землі, але поступається таким крижаним гігантам, як Уран і Нептун. Повний цикл обертання навколо зірки становить 5,2 земних роки. Вчені заявляють, що її дослідження може отримати уявлення про те, як невеликі планети утворюються біля зірок з малою масою.

Планета була виявлена завдяки великому субміліметровому масиву (ALMA) в обсерваторії Чилі. Спочатку були відстежені сигнали, які могли належати невідомому космічному тілу або ще не дослідженому явищу. Проаналізувавши результати 17,5-річних спостережень і використовуючи методику виявлення екзопланет, вдалося з’ясувати, що об’єкт проходить навколо зірки кожні 1900 земних днів, що виключає ймовірність циклічних зрушень в магнітному полі Проксими Центавра.

В даний час існування планети поки ще офіційно не доведено. Астрономи вивчають додаткові відомості, які зможуть пролити світло на формування «суперземель» за сніговою лінією.

 

 

Back to top button