Цікаве

Вчені виростили білий трюфель в лабораторних умовах

Вчені із Франції вперше у штучних умовах виростили білий трюфель. Він уп’ятеро дорожчий за чорний і сягає €5 тис/кг., повідомляє 1NEWS з посиланням на superagronom.

 

Раніше рідкісний гриб ріс лише в природних лісах, а тепер є шанс, що кожен охочий зможе його вирощувати.

У велетенській теплиці росте понад 1 тис. саджанців молодих дубів, в кореневу систему кожного з яких підсадили грибницю білого трюфеля. Коштовний гриб росте саме в симбіозі з дубом, які на двох ділять поживні речовини.

«Ці рослини чекають на своїх власників і готові до висаджування в ґрунт. За кілька років з них виросте трюфельний сад. Кожен саджанець ми двічі перевірили на наявність грибниці й позначили відповідною етикеткою. «Трюфельні» дуби — результат 20 років роботи французьких науковців і фермерів. У 2008 р. науковці зробили перший вдалий крок, підсадивши білий гриб до дерева», — розповів Бруно Робен, очільник асоціації французьких розплідників.

Директор лабораторії П’єр Камалетті зазначив, що першим та найскладнішим завданням було переконатися, що гриб і дерево можуть дружньо співіснувати, адже білий для науковців був таємницею.

«Відтоді 13 років чекали результату. І лише тепер зуміли зібрати перші сім «плодів». Уперше гриби виростили штучно і не в природному для них регіоні французьких Альпах», — зауважив він.

Утім, аграрії поки що на золоті гори не сподіваються. Мішель Готьє, один з фермерів, якого вчені залучили до експерименту 10 років тому висадив на свою ділянку кілька дубів з білим трюфелем у кореневищі. Урожаю досі немає.

«Коли саджаєш яблуню, точно знаєш, що на ній вродить і скільки. Люди вирощують їх всюди, на всіх широтах. А от вкладати €30-40 тис. в саджанці з білим трюфелем, коли не знаєш, чи виросте з нього щось, це відчайдушний крок», — говорить він.

Щоб рідкісний гриб вродив, потрібен особливий склад ґрунту і тепло, щонайменше 20 градусів за Цельсієм. Та й за дотримання всіх умов «дозріватиме» трюфель не менше ніж 10 років.

 

 

 

Back to top button