Цікаве

Вчені винайшли спосіб робити «м’ясо» з вуглекислого газу

Інноваційна стартап-компанія з Фінляндії створила новий альтернативний білковий продукт, виготовлений з атмосферного вуглекислого газу, передає 1NEWS з посиланням на mind.ua.

Ця альтернатива м’ясу може вирішити екологічні проблеми сільського господарства, а крім того, сприяти боротьбі зі зміною клімату.

Стартап Solar Foods стверджує, що новий продукт під назвою Solein з’явиться на полицях магазинів вже в 2021 році. Спочатку він буде продаватися як джерело рідкого білка у вигляді коктейлів або йогуртів. Варто зазначити, що інші виробники «альтернативного м’яса», такі як Tyson, постачають його в основному у вигляді котлет.

Solein «в 100 разів більш сприятливий для клімату», ніж всі інші білки тваринного і рослинного походження, підкреслюють в Solar Foods. Причому, за словами представників компанії, виробництво цього білкового продукту з точки зору вуглецевого сліду в 10 разів чистіше, ніж використання сої.

Технологія виробництва продукту досить проста: вода змішується з поживними речовинами, такими як калій і натрій, потім у розчин додається вуглекислий газ і поміщаються спеціально вирощені колонії мікроорганізмів. Мікроби споживають поживні речовини і виробляють їстівну речовину, схожу на борошно, яка містить 50% білка.

Таким чином, Solar Foods вловлює вуглекислий газ з атмосфери, щоб «годувати» ним мікробів, а не використовує цукор, як більшість інших компаній.

В Solar Foods вірять, що в майбутньому обсяги виробництва альтернативного м’яса перевершать випуск продукції традиційної м’ясної галузі.

«Виробництво Solein абсолютно не залежить від сільського господарства – воно не вимагає орних земель або зрошення і не обмежене кліматичними умовами, – зазначив представник компанії. – Його можна виробляти в будь-якій точці світу, навіть в тих місцях, де звичайне виробництво білка було б неможливим».

 

 

 

Tags
загрузка...

Схожі статті

Close