Цікаве

Вчені винайшли новий метод лікування лейкемії

Наступним кроком для дослідників є розуміння того, чи має видалення білка настільки сильний ефект проти інших видів раку, а також розроблення медичних засобів, які будуть перешкоджати функції білка

Photo of young pretty cancer girl lying in hospital

Видалення білка, який надмірно синтезується при рідкісному та агресивному підтипі лейкемії, може допомогти уповільнити розвиток цього виду раку та значно збільшити шанси на життя у пацієнтів.

Про це свідчать дослідження вчених з Універсального онкологічного центру UCLA Jonsson, – інформує 1NEWS.

Дослідження може допомогти у розробці цільової терапії особливо гострих лейкозів. Діти та дорослі з діагнозом цього підтипу мають поганий прогноз та високий ризик рецидиву після лікування.

Лейкемія починається в кістковому мозку і стимулюється генетичними мутаціями, які змушують стовбурові клітини виробляти занадто багато лейкоцитів, що впливає на здатність організму боротися з інфекцією.

Раніше команда лікарів визначили, що білок IGF2BP3 є фактором, який стимулює розвиток агресивного підтипу лейкемії.

“Цей тип лейкемії здатний швидше ділитися і поширюватися. Хвороба може бути дуже важкою для лікування, навіть за допомогою нової цільової імунотерапії “, – сказав старший автор дослідження, доктор Дінеш Рао.

Рао та його команда з допомогою інструменту для редагування генів видаляли білок IGF2BP3 з клітин лейкозних мишей.

Вони виявили, що вплив на виживання був вражаючим. Приблизно у 75% мишей, у яких було видалено IGF2BP3, загальне виживання збільшилося, а у 50% взагалі не було виявлено лейкемії.

Команда також спостерігала вагоме зменшення загальної маси пухлинної тканини в організмі тварин.

Лікарі виявили, що цей білок не є необхідним для нормального розвитку крові мишей – кров’яна система виявилася переважно неушкодженою після його видалення.

“Завдяки цьому відкриттю, ми зможемо безпосередньо націлитися на ракові клітини і залишити здорові, неракові клітини в спокої”,– сказала одна з авторок дослідження, аспірант-дослідник Тіффані Тран.

До того ж вченим вдалося визначити деякі важливі молекули РНК, які кодують інші білки, що викликають рак. Вони прийшли до висновку, що якщо реально видалити один білок, то таким чином можна і змінити кількість інших білків.

Хоча група досліджувала IGF2BP3 при лейкозі, цей білок також швидко утворюється у 15-20% пацієнтів з гліобластомою, меланомою, раком підшлункової залози та легенів.

Наступним кроком для дослідників є розуміння того, чи має видалення білка настільки сильний ефект проти інших видів раку, а також розроблення медичних засобів, які будуть перешкоджати функції білка.

Джерело: УП.Життя

Back to top button