Цікаве

Вчені встановили вік річки Ніл

Італійські і американські геологи знайшли свідчення того, що річка Ніл існує вже більше 30 млн років, передає 1NEWS з посиланням на НВ.

Нове дослідження також пропонує рішення давньої загадки про річку Ніл: чому вона не змінила курс з плином часу, як це зазвичай відбувається з річками такого розміру.

Вчені вважають, що під Нілом існує секція мантії, схожа на стрічковий конвеєр, свого роду конвекційний осередок, яка утримувала річку на місці, і показує, що річка протікала через один і той же регіон протягом десятків мільйонів років.

«Один з великих питань про Ніл — коли він виник і чому він так довго існував. Наше рішення насправді досить захоплююче», — говорить геолог Клаудіо Фаценна з Техаського університету в Остіні.

Основна на нинішній момент гіпотеза про походження річки полягає в тому, що Ніл був вперше створений майже 6 мільйонів років тому, коли стався зсув в басейні, пов’язаний з рифтом в Східній Африці.

Згідно з новим дослідженням, зрушення в мантії Землі відповідальні за виникнення ефіопського нагір’я. Це утворення висотою 1,5 дозволяє утримувати річку в її межах. Без цієї геологічної структури Ніл давно б змістив напрямок на захід. Це, звичайно, зробило б глибокий вплив і на історію людської цивілізації.

«Ми вивчили стародавні породи вулканічного походження, виявлені в Ефіопському нагір’ї, і порівняли їх з відкладеннями з дна Нілу в районі його дельти. Проаналізовані породи існували на одній висоті протягом мільйонів років», — запевняють автори роботи.

Крім надання доказів того, що Ніл рухається в своєму поточному напрямку протягом 30 мільйонів років, нове дослідження також надає нову інформацію про те, як рух глибокої мантії під поверхнею Землі може вплинути на те, що відбувається на землі.

Тепер дослідники хочуть застосувати той же тип аналізу до інших великих річках в світі, включаючи річки Янцзи і Конго.

 

 

 

 

Back to top button