Цікаве

Вчені відкрили “найпівнічніший острів” у світі

Дослідники натрапили на шматок суші під час експедиції в липні і спочатку думали, що досягли Оодаак, досі найпівнічнішого острова на планеті

Учені відкрили те, що вважається найбільш північною ділянкою суші в світі – острів на північ від Гренландії, який ще не отримав назви та невдовзі може бути поглинений морською водою.

Про це повідомляє 1NEWS.

Дослідники натрапили на шматок суші під час експедиції в липні і спочатку думали, що досягли Оодаак, досі найпівнічнішого острова на планеті.

“Нам повідомили, що в моєму GPS-навігаторі сталася помилка, яка змусила нас повірити в те, що ми перебуваємо на острові Оодаак”, – сказав глава місії Мортен Раш з факультету наук про Землю і управління природними ресурсами Копенгагенського університету.

Вчений зазначив, що він розташовується всього від 30 до 60 метрів над рівнем моря і може бути “недовговічним острівцем”.

Оодаак лежить приблизно за 700 км на південь від Північного полюса, а новий острів – за 780 метрів на північ від Оодаак.

“Ніхто не знає, як довго він залишатиметься. У принципі, він може зникнути, як тільки вибухне новий потужний шторм”, – зазначив він.

Джерело: УНН

Back to top button