Вчені у пробірці виростили каву
У Фінляндії вчені з VTT Центру технічних досліджень виростили каву у пробірці, пише 1NEWS з посиланням на novyny.live.
У лабораторних умовах для цього вони використовували рослинні клітини.
Навіщо знадобилося вирощувати каву у пробірці?
У світі через зміну клімату вирощування кави стає важчим. Наприклад, у Колумбії через спеку площа земель, придатних для кавових плантацій, скорочується. Водночас у В’єтнамі виробництво кави призводить до вирубки лісів.
Яку ідею взяли за основу експерименту
Фінські науковці вирішили зробити процес схожий на виготовлення штучного м’яса. Але у випадку з кавою він став трохи простіше.
Вчені помістили клітини кавових рослин в біореактор, який був заповнений живильним середовищем для зростання. У результаті вони отримали світлу біомасу. Після сушіння вона перетворюється на порошок, який мають обсмажити. Тоді суміш стає темно-коричневого кольору схожою на природну каву.
Науковці вже спробували штучну каву – що кажуть?
Вчені зазначили, що на смак і запах напій нагадує звичайну каву. Таким чином в лабораторії можна буде виготовляти різні сорти та змінювати процес обсмажування. Тоді буде реальним домогтися особливих характеристик продукту.
Окрім вищезазначеного заміняти кількість певних сполук теж можна. Наприклад, кофеїну або ароматизаторів. Надалі лабораторія має в планах почати співпрацювати з компаніями, які зможуть комерціалізувати цей новий процес створення кави.