Цікаве

Вчені створили найменший у світі двигун

Сьогодні, 11 вересня, стало відомо, що вчені-фізики з різних країн створили найменший у світі двигун, передає 1NEWS з посиланням на itsider.com.ua.

 

Він складається всього-навсього з одного іону кальцію. Це в 10 млрд разів менше, ніж звичайний автодвигун.

В майбутньому подібні пристрої можуть бути включені до складу інших технологій, які зможуть переробляти паразитное тепло і збільшити, таким чином, ефективність використання енергії. Як уже згадувалося вище, в ролі двигуна виступає іон кальцію, який має електричний заряд, що дозволяє використовувати зовнішні електричні поля для заманювання і утримання цього іона в пастці.

Робота двигуна полягає в обертанні іона, яке виникає при поглинанні ним теплової енергії, що підводиться до нього під час експериментів за допомогою променя лазерного світла. Обертаючись, іон починає коливатися або як прийнято говорити в наукових колах, осциллювати. Ці коливання іона діють як свого роду маховик, що накопичує вироблену двигуном енергію. Збережена енергія має дискретні значення, так звані кванти, як і визначено законами квантової механіки.

У початковому стані “маховик” двигуна знаходиться в найнижчому енергетичному стані, при якому обертання і коливання іона атома практично відсутні. Але при подачі енергії ззовні, іон починає розкручуватися швидше і швидше, розгойдуючи і прискорюючи “маховик”. Все це дає вченим можливість визначити кількість укладеної в маховику енергії і обчислити потужність мікроскопічного іонного двигуна.

“Цей експеримент і розроблена нами теорія відкривають еру нових досліджень в області енергетичних технологій, заснованих на квантовій механіці” – пишуть дослідники, – “Контроль і управління паразитного тепловою енергією на нанорозмірному рівні є одним з вузьких місць сучасних обчислювальних технологій. Розуміння того, як закони термодинаміки працюють на мікроскопічному рівні, дозволить нам створити рішення, що дозволяють будувати більш швидкі і більш ефективні обчислювальні пристрої наступних поколінь “.

 

 

 

 

 

Back to top button