Цікаве

Вчені створили матеріал для гідрокостюма, який захистить від акул

Вчені розробили унікальний матеріал, який буде покладено в основу створення нових гідрокостюмів і захистить дайверів від нападів і укусів акули, інформує 1NEWS з посиланням на cikavosti.com.

Цей матеріал, як зазначають його творці, допомагає значно зменшити втрату крові в разі укусу морського хижака, що вважається основною причиною смертей в таких ситуаціях.

Авторами цього винаходу стали фахівці з Університету Фліндерса. Вчені провели тести двох видів нової захисної тканини, що об’єднали в собі високомолекулярний поліетилен підвищеної щільності з вельми поширеним при виробництві гідрокостюмів неопреном. Порівнявши міцність таких виробів, дослідники прийшли до висновку, що легковагі волокна, які вбудовуються в традиційні гідрокостюми, дозволяють забезпечити досить високий рівень захисту від травм при укусах акул. Пізніше із зазначених волокон були створені 10 різних варіантів матеріалу, які тестувалися не тільки в лабораторії, але і на живому прикладі – за участю 4-метрових білих акул.

Силу укусу при цьому вимірювали за допомогою спеціальних датчиків. «Створений нами матеріал є більш міцним і значно більш стійким до різного роду навантажень, у порівнянні зі звичайним неопреном.

Приміром, щоб прокусити подібний виріб, потрібно значно більше укусів, так і сліди від зубів за своїм розміром виявляються значно більш вузькими», — стверджують вчені. У майбутньому дослідники планують продовжити роботу в даному напрямку і з’ясувати, чи допоможе новий матеріал захистити дайверів не тільки від втрати крові, але і від травм.

 

Back to top button