Цікаве

Вчені створили еластичні алмази

Група науковців із Гонконгу створила алмазний масив, який може рівномірно розтягуватися. Цю розробку можна буде використовувати в фотоніці, мікроелектроніці й квантових технологіях, повідомляє 1NEWS з посиланням на Час-Дій.

У 2018 році науковці визначили, що нанорозмірні алмази можна зігнути за допомогою раптового місцевого натягу. Завдяки цьому дослідникам вдалося розробити підхід, який дозволяє створювати алмази, здатні до рівномірного еластичного розтягування.

Експерименти з розтягування вперше показали надзвичайно велику рівномірну пружність алмазу. Наші результати демонструють можливість розробки електронних пристроїв шляхом інжинірингу деформацій алмазних конструкцій”, — наголосили науковці.

Алмаз має високу теплопровідність та інші властивості, які роблять його незамінним в електроніці. Проте велика ширина забороненої зони та жорстка кристалічна структура ускладнюють використання цього матеріалу.

Здатність алмазу до еластичності дозволить змінити його електронні властивості й використовувати цей матеріал для розробки електронних пристроїв.

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button