Цікаве

Вчені стверджують, що тютюн врятує людство від вірусів та шкідливих бактерій

Команда вчених з Мельбурнського університету La Trobe виявила, що білок, знайдений в квітках тютюну, має потенціал для боротьби з небезпечними для життя інфекційними захворюваннями, інформує 1NEWS.

Наукове відкриття, опубліковане в журналі Nature, може привести до розробки нового класу антибіотиків, і вирішити проблему зростання антибіотикорезистентності.

Д-р Марк Хулетт І Д-р Марк Квансакул з Інституту молекулярних наук La Trobe заявили, що їх команда відкрила, що пептид NaD1, знайдений в кольорах декоративного тютюнового рослини Nicotiana alata, володіє інфекційними властивостями.

«Інфекційні захворювання є однією з основних глобальних проблем охорони здоров’я, на частку яких припадає понад одного з восьми випадків смерті, а рівень смертності, за прогнозами, різко зросте протягом наступних 30 років», – каже д-р Хьюлетт.

«Стійкість до антибіотиків при нинішніх темпах в кінцевому підсумку призведе до вичерпання ефективних довгострокових варіантів ліків. Необхідно розробити нові методи лікування антибіотиками».

Використовуючи міць австралійського Синхротрона, команда, очолювана доктором Хьюлеттом і доктором Квансакулом, докладно показала, як пептид рослини тютюну може націлюватися і руйнувати мікроорганізми, відповідальні за небезпечну грибкову інфекцію.

Пептид пефорірует зовнішній шар клітин Кандиди, внаслідок чого клітини патогенна гинуть.

«Вони діють по-іншому по відношенню до існуючих антибіотиків і дозволяють нам досліджувати нові способи боротьби з інфекціями.

«Це захоплююче відкриття, яке можна було б використовувати для розробки нового класу життєво важливою протимікробної терапії для лікування цілого ряду інфекційних захворювань, включаючи мультирезистентний золотий стафілокок, і вірусних інфекцій, таких як ВІЛ, вірус Зика, Денге і енцефаліт річки Мюррей.»

У 2014 році Доктор Хьюлетт і доктор Квансакул виявили, що NaD1 також може бути ефективним у вбивстві ракових клітин.

Candida albicans відповідає за лікування небезпечних для життя інфекції у пацієнтів з ослабленим імунітетом, включаючи пацієнтів з діагнозом рак і реципієнтів трансплантата. Для лікування інфекції є обмежені ефективні антибіотики.

Квітки Nicotiana alata природним чином виробляють потужні протигрибкові молекули для профілактики захворювання.

Нагадаємо, британські вчені знайшли спосіб перемогти застуду.

 

 

Back to top button