Цікаве

Вчені стверджують, що ранній шлюб може стати причиною алкоголізму

Якщо у людини є генетична схильність до алкоголізму, ймовірність того, що вона буде зловживати алкоголем, істотно зростає в одружених у віці до 21 року, інформує 1NEWS з посиланням на zdorovia.com.ua.

До такого висновку прийшла міжнародна група вчених з Університету співдружності Вірджинії (США) і шести інших університетів. Автори дослідження зазначають, що їх висновки дещо суперечать результатам, отриманим в попередніх дослідженнях, які свідчать про те, що у людей, які перебували у шлюбі, генетична схильність до алкоголізму зазвичай стримується краще, ніж у їхніх самотніх однолітків. Але в попередніх дослідженнях брали участь добровольці зрілого віку, і саме на старших вікових групах вчені сфокусували свою увагу.

Один зі співавторів дослідження Ребекка Сміт з Університету співдружності Вірджинії розповіла, що, виявляється, шлюб – не універсальний засіб запобігання ризику надмірного вживання алкоголю, і не завжди шлюбні узи здатні захистити людину від зловживання алкоголем. Вчені, проаналізувавши вибірку даних майже 1000 чоловік у віці від 21 до 25 років, регулярно зловживали алкоголем, виявили, що ранній шлюб у віці до 21 року, навпаки, підвищує ймовірність розвитку алкогольної залежності у людей, які мають до неї генетичну схильність.
За словами вчених, важливість отриманих в новому дослідженні результатів полягає в тому, що вони переконливо продемонстрували, як одні й ті ж фактори життя людини на різних її етапах по-різному впливають на ймовірність формування у неї алкогольної залежності. До того ж воно проливає нове світло на роль шлюбу з точки зору вікової психології.

Дослідники говорять, що такі важливі життєві події, як одруження чи народження дітей, зазвичай в певному віці відбуваються у всіх. Коли ж у порівнянні з типовим часом вони трапляються рано чи пізно, їх захисна дія може виявитися зовсім не таким сильним, як вважалося раніше.

Вчені вважають, що молоді люди, рано вступили в шлюб, набагато частіше, ніж люди більш зрілі, можуть відчувати на собі його негативні наслідки. Це може частіше викликати у них психологічні і психічні проблеми і, як наслідок, зловживання алкоголем.

 

 

 

 

Back to top button