Цікаве

Вчені стверджують, що кофеїн покращує пам’ять

Майкл Яса (MichaelYassa) та його колеги з Університету Джонса Хопкінса (штат Меріленд, США) досліджували вплив кофеїну на покращення пам’яті та зменшення забудькуватості протягом 24-годинного періоду, повідомляє 1NEWS з посиланням на zhyvyaktyvno.org.

Дослідники провели подвійне сліпе дослідження. Учасники дослідження, які нерегулярно вживали продукти, що містили кофеїн, отримували або плацебо, або 200 мг таблетки кофеїну через 5 хвилин після перегляду серії зображень. Перед прийомом таблетки в учасників вимірювали рівень кофеїну, беручи пробу слини.

Таку пробу брали повторно через одну, дві та 24 години після попередньої. Наступного дня в обох групах провели тест на їхню здатність впізнавати зображення, які їм показували у попередній день дослідження.

Під час тесту деякі зображення співпадали з тими, що показували напередодні, деякі з них були нові, а деякі були схожі, але не точно такі, як демонструвалися напередодні. У групі, яка приймала таблетку кофеїну, було більше учасників, які змогли правильно визначити нові зображення як «схожі» на зображення, які демонструвалися напередодні, на відміну від групи, які приймали плацебо і помилково сприймали нові зображення як ті самі.

Команда дослідників стверджує, що здатність мозку розпізнавати різницю між двома схожими, але неоднаковими елементами (patternseparation) відображає глибший рівень збереження даних у пам’яті. Відзначивши, що «кофеїн посилює пам’ять щонайменше протягом наступних 24 годин після прийому», автори дослідження дійшли висновку, що кофеїн зміцнює довгострокову пам’ять у людей.

У ряді попередніх досліджень вже повідомлялося про здатність кофеїну, який міститься у каві та чаї, покращувати когнітивні функції.

Ці дослідники надали додаткові дані, виявивши, що кофеїн позитивно впливає на довгострокову пам’ять.

Back to top button