Цікаве

Вчені спрогнозували – коли може вибухнути Сонце і погубити сусідні планети

Вчені прогнозують, що наша вогняна газова куля зникне через трильйони років, а недавнє дослідження показало, що на Сонце очікує багато змін, які відбудуться набагато раніше, передвіщаючи кінець Сонячної системи, пише 1news з посиланням на ТСН.

Вчені підрахували, що “життя” Сонця у його нинішній стадії еволюції, відомої як головна послідовність, закінчиться приблизно через 5 млрд років. У своїй нинішній стадії ядерний синтез водню всередині Сонця дозволяє йому випромінювати енергію та створювати достатній тиск, щоб зірка не руйнувалася під дією власної маси.

Як зазначила Паола Теста, астрофізикиня зі Смітсонівської астрофізичної обсерваторії та Гарвардської обсерваторії, вік нашої зірки становить менше ніж 5 млрд років. За мірками Всесвіту, це зірка середнього віку. Її період існування триватиме близько 10 млрд років.

Після того, як Сонце спалить більшу частину водню у своєму ядрі, воно перейде до наступної стадії — перетворення на червоного гіганта. Втративши можливість виробляти енергію, ядро почне руйнуватися і стане набагато гарячіше. Тим не менш, за його межами буде все ще доступний водень, тому горіння водню продовжиться в оболонці, що оточує ядро.

Все більш гаряче ядро почне виштовхувати назовні зовнішні шари зірки, змушуючи їх розширюватися і охолоджуватися, перетворюючи зірку на червоний гігант. Газ, що розширюється, поступово поглине сусідні з Сонцем планети – Меркурій і Венеру.

Цей газ посилить сонячні вітри настільки, що вони зруйнують магнітне поле Землі та її атмосферу, знищивши все живе на планеті.

 

 

 

 

Back to top button