Цікаве

Вчені розкрили таємницю появи геоглифів на плато Наска

Група дослідників під керівництвом інженера Карлоса Ерміда повідомила, що їй вдалося розкрити секрет створення гігантських малюнків на плато Наска, повідомляє 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Величезні геогліфи колись були єдиною системою зрошувальних каналів.

Вчені вивчали геогліфи Наска протягом восьми років, і провели за цей час безліч польових експедицій. В результаті масштабної наукової роботи вдалося зібрати велику кількість переконливих доказів того, що малюнки в пустелі мали не тільки ритуальне, але і практичне значення. Це відкриття, як упевнені його автори, може стати в нагоді в сучасному світі при створенні нових систем доставки води в посушливі райони.

“Лінії на плато Наска були створені із застосуванням складної технології збору води, яка з’явилася ще до приходу інків. Йдеться про величезну системі, яка дозволяла контролювати потоки води в пустелі”, – говорить Ерміда, додаючи, що геогліфи вивчалися не тільки в рамках польових досліджень, а й з використанням супутникових знімків. В цілому вчені проаналізували майже чотири тисячі фотографій з космосу.

Результати нового дослідження будуть опубліковані в доповіді “Лінії Наска як гігантська іригаційна система для збору врожаю водомістких культур”. Доповідь представлять на Міжнародному конгресі культурного туризму в Кордові.

 

 

 

 

Back to top button