Цікаве

Вчені припускають, що в нашій галактиці може бути більше 30 цивілізацій

Вчені змоделювали розвиток життя у Всесвіті і припустили, що у нашій галактиці може бути більше 30 інших цивілізацій, передає 1NEWS з посиланням на Techno.NV.

Представники Університет Ноттінгем у Великій Британії, які недавно заявили про можливе існування більше як 30 цивілізацій тільки у нашій галактиці.

У своєму дослідженні вчені змоделювали розвиток життя у Всесвіті, взявши за основу появу живих організмів на Землі близько 4 млрд років тому.

Автори роботи підрахували, що навіть за більшу кількість часу у різних зоряних системах Чумацького шляху могли розвинутися десятки розумних цивілізацій, які спілкуються одне з одною.

«У нашій Галактиці повинно бути не менше кількох дюжин активних цивілізацій, якщо припустити, що для формування розумного життя на інших планетах, як на Землі, потрібно п’ять мільярдів років», — каже професор астрофізики у Університеті Ноттінгема Крістофер Конселіс.

Вчені використовували метод підрахунку, який називається «астробіологічні коперніканські ліміти» (Astrobiological Copernican limits) і передбачає два основних критерії: перший — слабкий — відповідає за появу розумних форм життя менш ніж за 5 млрд (як на Землі), а другий (сильний) — за появу цивілізацій після 5 млрд років їх розвитку.

За словами Конселіса, навіть при сильному критерії, який передбачає вміст металів, рівних їх змістом на Сонці, у нашій галактиці має бути близько 36 активних цивілізацій.

Автори дослідження заявляють, що кількість цивілізацій залежить від того, як активно вони відправляють у космос сигнали про своє існування у вигляді супутників, телебачення та інших засобів комунікації.

Враховуючи розвиток цих технології на Землі, вчені беруть за основу вік цивілізації людей всього у 100 років. Якщо у дійсності одна з гіпотетичних цивілізацій аналогічна нашій — виявити її буде практично неможливо, оскільки відстань між нами складе тисячі світлових років.

Крім того, за даними дослідження, виявлення ознак позаземних цивілізацій стане доказом того, що наша цивілізація може проіснувати набагато довше, ніж кілька сотень років.

Якщо ж таких ознак не буде — довгострокове існування людства також опиниться під питанням.

«Пошуки позаземного розумного життя — навіть якщо ми нічого не знайдемо — означають пошуки нашого майбутнього і нашої долі», — заявляє Крістофер Конселіс.

 

 

 

 

 

Back to top button