Цікаве

Вчені припускають, що темної матерії не існує взагалі

Передбачається, що приблизно три чверті всієї речовини у Всесвіті складається з темної матерії – таємничої субстанції, яка взаємодіє з видимою матерією через гравітацію, пише 1NEWS з посиланням на ukrrain.com.

Однак учені до цього часу не знайшли ніяких прямих доказів її існування.

Згідно з новим дослідженням міжнародної групи вчених, цей пошук може виявитися марним. Вони стверджують, що наше обмежене наукове розуміння гравітації, можливо, не в змозі пояснити дивну гравітаційну поведінку галактик. Іншими словами, ми просто не до кінця розуміємо природні закони, що керують матерією.

У своєму недавньому дослідженні команда вчених стверджує, що ідея, яка була вперше створена на початку 1980-х років ізраїльським фізиком Мордехаєм Мілгрома під назвою модифікована теорія ньютонівської динаміки (MOND), може пояснити існування таємничої гравітаційної поведінки зірок, які учені зазвичай пояснюють темною матерією.

Ця теорія замінює загальну теорію відносності Альберта Ейнштейна і закон всесвітнього тяжіння Ньютона, стверджуючи, що гравітаційна сила, яку відчувають зіркою, повинна бути розрахована зовсім іншими способами.

Згідно MOND, рух об’єкта у Всесвіті залежить не тільки від маси самого об’єкта, але і від гравітаційного тяжіння всіх інших мас в космосі – так званого ефекту зовнішнього поля.

Вчені висунули безліч теорій, які намагаються пояснити, чим може бути темна матерія, від первинних чорних дір до слабо взаємодіючих масивних частинок, відомих як вімпи.

На думку Стейсі Макгі, завідувача кафедри астрономії Кейсовского університету Західного резервного району, теорія MOND була здатна передбачити ряд астрономічних спостережень ще з того часу, як її вперше висунули в 80-х роках.

 

 

 

Back to top button