Цікаве

Вчені припускають, що люди відвідували Антарктиду ще 1300 років тому

Корінні народи Нової Зеландії могли відкрити Антарктиду понад 1300 років тому, раніше за європейців та росіян, пише 1NEWS з посиланням на Апостроф.

Про це йдеться в дослідженні новозеландських вчених університету Отаго. Його опублікували в науковому журналі Journal of the Royal Society of New Zealand.

Вважається, що вперше Антарктиду відвідали під час російської експедиції 1820 року, на чолі з Фабіаном Беллінсгаузеном та Михайлом Лазарєвим. Однак вчені проаналізували фольклор тодішніх жителів Нової Зеландії. Виявилось, що в їх легендах домінують розповіді про “замерзле море” та “темне місце, де ніколи не буває сонця”. Полінезійський вождь Хуай Ті Рангіор назвав цю частину південного океану Тай-ука-а-піа, що в приблизному перекладі означає “айсберг”.

“У деяких оповіданнях Хуай Ті Рангіора полінезійці попливли далеко на південь. Ймовірно, вони були першими людьми, які побачили води Антарктики і, можливо, весь континент. Тому ми хочемо розпочати широку дискусію про історичні зв’язки Нової Зеландії та Антарктиди”, – каже біолог Прісцилла Вехі, яка ініціювала дослідження.

Також у плем’я знайшли різьблення на дощечках, що нагадує навігацію та астрологічні карти.

 

 

 

 

Back to top button